Fullmäktige antog strategi om näringslivet utan förbehåll

Det var en lång dag för Flens förtroendevalda. Kommunfullmäktige på kvällen, dessförinnan gruppmöten och än tidigare, ett besök på Bruksområdet i Hälleforsnäs.

Övrigt2017-08-24 21:03

Vad som ska hända på Bruket är fortfarande en öppen fråga. Men det finns planer, planer som Framtidsbrukets styrelses ordförande Anders Berglöv samt kommunfastighetsbolagets vd Jan-Åke Henriksson berättade om för kommunfullmäktigeledamöterna när politikdagen började på eftermiddagen med fika och rundvandring på Bruksområdet.

‒Vi har tre utgångspunkter som ni som ägare har beslutat om, nämligen att här ska vi bedriva kultur, handel och industri. De tre sakerna har vi haft i fokus när vi tittat på investeringar och åtgärder, säger Berglöv.

Utvecklingen av Bruket är inne i en andra fas.

‒Det innebär att se vilka hyresgäster kan vi få hit, hur vi kan på olika sätt höja den kritiska massan. Ju mer människor som har anledning att besöka området desto mer stödjer det verksamheten vi har här och ju mer argument får vi som fastighetsägare att hyra ut andra lokaler, säger Berglöv.

Men ett renodlat handelsmecka kommer det inte bli.

‒Ganska tidigt får vi inse att vi inte ska fokusera på det, det som är viktigt när vi ska klä området är att också få hit unika verksamheter.

Henriksson redogjorde för hur vissa av tankegångarna gått.

‒Det måste attrahera hela familjen, barnen är jätteviktiga till helgen. Vi bygger en liten äventyrsbana, vi tittar också på deponin, att göra frisbee- eller fotbollsgolf. Inomhusattraktiviteter tittar vi på, till exempel klättervägg, det åker folk långt för och vi har gott om stora lokaler. Och vi vänder på steken hela tiden när det gäller handelsverksamheter.

Matproducenter har visat intresse, såväl för musteri, mejeri som att ha lager för köttindustrin, något som kan skapa möjligheter för närproducenter.

Ett puckel att överkomma är uppvärmningen. Genomgången hölls i den gamla personalmatsalen ovanför Jürss Mejeri, i den byggnaden har man installerat bergvärme, men så är inte fallet med resten av området.

‒Det här är en gammal starkströmsanläggning. Sedan lång tid tillbaka har vi velat ta bort den och handlat upp entreprenad med Vattenfall. Vi har dispens för att få driva det men måste komma i gång och ändra det, säger Jan-Åke Henriksson.

På fullmäktigemötet behandlades näringslivsstrategin där näringslivschef Mikael Larsson inledde med en dragnig.

Beslutet att ta fram en näringslivsstrategi togs för elva månader sedan. Den utpekar fyra strategiska områden att arbeta med, det första kallas ”företagspuls i hjärtat” vilket innebär att kommunen ska vara serviceinriktad, transparent och företagarvänlig.

Det andra handlar om att det ska finnas bra utbildning som främjar lärandet livet igenom och ger kompetensförsörjning. I trean är fokus på samverkan och öppenhet mellan kommunen och aktörer och nummer fyra handlar om att skapa en positiv vi-känsla företagare och kommunen emellan.

Karina Krogh (C) yrkade på att skapa ett företagarråd som en del av strategin, häri vill hon att de fyra områdena fylls med konkreta handlingar och innehåll. Varken det anförandet eller Larssons mötte något mothugg utan en enig församling biföll båda förslagen.

Lisbet Brevig (M) lyfte frågan om Försvarsmaktens stora övning Aurora som sker i vecka 37 i en interpellation med Jan-Erik Larsson (S), kommunstyrelsens ordförande. Hon frågade om det finns planer för informationsinsatser för de som har erfarenheter av krig.

‒Övningen är den största på 20 år, länsstyrelsen har uppmärksammat informationsbehovet till invånarna, bland annat om flygtrafiken, sa Brevig.

‒Mycket av aktiviteterna som märks av hanteras av Försvarsmakten, de har korrekt information och vi bistår informationsarbetet. Gällande hur asylsökande får information vet jag inte, men jag träffar Arbetsförmedlingen och Migrationsverket i morgon för att se om samverkan behövs och tar med mig frågan, svarade Jan-Erik Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!