Matsvinnet i Sverige uppgår till 20-40 miljarder kronor varje år. Det är inte bara överbliven mat från hushåll och restauranger. En ny rapport från jordbruksverket visar att livsmedel som anses fula aldrig når butiker.
- Vi försöker att begränsa miljöpåverkan genom att svinnet går till en lokal uppfödare, säger Håkan Gustafsson, försäljningschef för frukt och grönt på ICA Maxi i Katrineholm.
Håkan Gustafsson märker dock att kunderna väljer ett estetiskt tilltalande alternativ.
- Det finns olika typer av gurkor, klass ett och klass två. Vi säljer nästan uteslutande klass ett. Men ibland behöver vi klass två, och när kunder plötsligt har två alternativ väljer de oftare den raka klass ett gurkan, säger han.
Kristina Ahlén är grönsaksodlare och bor på en gård strax utanför Vingåker. Hon har en tomatodling i Valdemarsvik som producerar tomater både till restauranger, butiker och privatpersoner.
- Vi skickar i princip alla tomater vi odlar. Andrahandssorteringen går till restaurangerna där man gör soppa och marmelad på dem, så de tas till vara på ett bra sätt, säger hon.
Om matsvinnet minskar kommer konsumentens plånbok att tjäna på det.
- När man sållar bort frukt och grönt som inte uppfyller estetiska krav blir de varor som faktiskt når butik dyrare. Om odlaren har 1,25 kilo morötter men bara säljer ett kilo vidare för att de resterande inte är raka nog, är det klart att det påverkar priset, säger Christel Gustafsson, chef för klimatenheten på Jordbruksverket.