Väggarna har fått ny färg, tre svarta soffor matchar de svarta stolarna vid de runda borden där tre barn från förskoleklassen sitter med Johanna Bergström. Det är speldag, och tidtagaruret sätts på samtidigt som Olle Abrahamsson tittar på sitt kort i "Med andra ord".
‒Pirater har det, de gräver ner det, säger Olle Abrahamsson.
‒Skattkista, klurar Billie Månsson ut att det är.
Förut drevs fritidshemmet av Vingåkers kommun och delade lokaler med förskolan. Efter en anmärkning på att fritidshemmets lokaler var för små, samtidigt som förskolan behövde utöka sin verksamhet, fick friskolan frågan om den kunde ta över fritidshemmets verksamhet. Sedan den 2 januari går barnen på Österåkersbygdens friskolas fritidshem. Förskolan drivs fortfarande av kommunen.
Livet har blivit lite lättare för både barn och personal sedan fritidshemmet flyttade in sin verksamhet i skolan. Nu är det samma lokaler, personal och värdegrund som gäller under hela dagen för barnen.
‒Barnen var trygga förut också men det blir en annan helhet nu för både skola, personal och elever. Och det är lättare att samarbeta, säger Anna Frössevi som är rektor på Österåkersbygdens friskola och som värdesätter samarbetet med Vingåkers kommun.
Johanna Bergström arbetar på fritidshemmet. Hon har gått barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet och kommer till hösten att studera till fritidspedagog parallellt med att hon arbetar. Alla dagarna har sitt tema på fritidshemmet, spel på måndagar, pyssel på tisdagar, idrott på onsdagar, musik på torsdagar och ateljé på fredagar. Varje dag är det dessutom utomhusaktiviteter.
Totalt är 41 barn inskrivna på fritidshemmet och på eftermiddagarna, när de större barnen slutar, går en personal från skolan över till fritidshemmet. Och på fredagseftermiddagarna är det rektorn som jobbar.
‒Det är bra för mig att få praktisk insyn i verksamheten. Eftersom jag stänger så träffar jag också alla föräldrarna, säger Anna Frössevi.
Fritidshemsverksamheten finansieras av kommunala bidrag och avgifterna för barnen är desamma som tidigare. Nytt är däremot att barnen har möjlighet att klara av läxläsningen på fritidshemmet.
‒Det tror jag många föräldrar uppskattar, säger Anna Frössevi.