Framtiden i fokus för klimataktion

Budskapet börjar sprida sig: klimatet är den samhällsfråga som måste prioriteras högst. På fredagen framfördes det i 103 svenska städer – och i Katrineholm.

Göran Svenningson förde den nödvändiga omställningens talan medan kamraterna i Klimatgruppen delade ut flygblad.

Göran Svenningson förde den nödvändiga omställningens talan medan kamraterna i Klimatgruppen delade ut flygblad.

Foto:

Övrigt2018-11-30 17:43

Här var det Klimatgruppen inom Naturskyddsföreningen som under parollen #Fridaysforfuture tog Strömplan i anspråk i snålblåsten.

Dessförinnan hade gruppen uppvaktat kommunledningen med en rad förslag på lokala klimatinsatser.

– Vi fick träffa Dahlström som lyssnade intresserat. Han lovade att komma tillbaka med en redogörelse för vad kommunen gör, sa Nils Vallberg, en av dem som sedan talade under torgmötet.

– Det finns många fler argument för att agera än att inte göra det, sa han bland annat.

Det tycks också allt fler svenskar inse. Under fredagen genomfördes liknande aktioner i 103 städer, i Sörmland även i Eskilstuna, Nyköping, Trosa och Gnesta. Också internationellt har svenska miljöaktivisten Greta Thunbergs fredagsstrejker för klimatet inspirerat till olika manifestationer, påpekade Göran Svenningson.

– Till exempel i Australien storstrejkar tusentals skolelever i dag.

Bröderna Leo och Herman Gustafsson skolstrejkar inte. Faktum är att de inte tänker eller pratar så mycket om hur deras framtid påverkas av jordens temperaturhöjning.

– Nä. Man hör på nyheterna att det smälter där uppe och brinner där nere, sa Herman Gustafsson.

– Det pratas inte så mycket om det i skolan. Men på hemkunskapen får vi räkna på hur kött och fisk, till exempel, påverkar miljön. Gröna påsen är jättebra. Och jag tänker att det vore en bra sak att duscha kortare tid än en timme, som vi unga kanske gör lite för ofta, sa hans bror.

Om en vecka är det stort FN-möte i Polen. 200 länder ska då försöka enas om nästa steg för att stoppa en global kollaps. Enligt FN:s klimatpanel hotar en sådan redan vid 1,5 graders uppvärmning, inte vid två grader som tidigare pekats ut som smärtgräns för planeten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!