Journalisten och manusförfattaren Carin Hjulström har debuterat som romanförfattare med feelgood-romanen Finns i nte på kartan.
Den handlar om den unga journaliststudenten Frida från Göteborg, som "tvingas" ut på praktik till Smålandsbladets lokalredaktion i Bruseryd, en avfolkad bruksort på småländska höglandet med färre än 100 invånare.
Lagom till dess Frida kommer till Bruseryd sjukskrivs den ordinarie reportern för utbrändhet och Frida får axla hela ansvaret för tidningens dagliga sida från orten.
Dumpad av pojkvän
Dessutom har hennes pojkvän och klasskamrat Peter, som fått praktikplats på Aftonbladet, gjort slut. Som om inte det vore nog ansätts Frida av sin bittra mamma om att ta tag i familjens förfallna släkttorp som ligger strax utanför Bruseryd.
Frida, som av sina lärare på JMG i Göteborg fått omdömet "Kan göra mycket av lite", gör ändå succé på praktikjobbet – bland annat får hon fram nyheten om att Bruseryd, till följd av en ny grafisk profil, ska försvinna från kartan i telefonkatalogen.
Negativ bevakning
Detta blir för mycket för läsarna i Bruseryd, som tycker att Frida är för negativ i sin bevakning av orten. Hon får dock stöd av den alkoholiserade redaktionschefen Åke, och tillsammans lyckas de ena bygden för att sätta Bruseryd på kartan igen. För att uppnå detta ska man fixa nya invånare till bygden.
Carin Hjulströms Frida hinner uppleva med- och motgångar och ställa mycket till rätta innan boken får sin ganska självklara upplösning.
Själv går dock romangestalten Frida märkligt opåverkad genom berättelsen. Hon utvecklas inte åt något håll eller reder upp sin konfliktfyllda relation till föräldrarna. Detta får mig förstås att misstänka att Carin Hjulström tänker sig en del två.
Lättsåld
Det vore säkert ett framgångsrikt koncept, serier och feelgood-romaner är lättsålda.
Men tyvärr tycker inte jag att Finns inte på kartan håller måttet riktigt. Förutom den opersonliga Frida, befolkas romanen av idel klichéartade gestalter och scenarier som för en glesbygdsbo, lokaltidningsjournalist eller nysvensk, förmodligen ter sig orealistiska och ibland fördomsfulla.
Däremot har Carin Hjulström bra driv i sitt berättande, och har fått till den där mysiga stämningen i romanen som präglade min barndoms ungdoms- och flickböcker. Frida i knipa, eller Fr ida fixar allt skulle vara titlar som passar.
Om jag skulle drabbas av svininfluensa och ville fly ledvärk och feber skulle jag säkert gilla att läsa en bok som Carin Hjulströms.