Försvinnande lite skolk på Prins Wilhelmgymnasiet

Skolket på Prins Wilhelmgymnasiet i Flen har i det närmaste försvunnit. ‒Vi kontaktar eleverna redan lektion ett de är frånvarande, säger skolans rektor Jonas Axelsson.

Övrigt2017-09-08 06:57

Trenden med mindre ogiltig frånvaro på gymnasieskolorna är genomgående för hela Sörmland och Flen leder flocken nedåt i statistiken från Centrala studiestödsnämnden.

Från att 22,8 procent av eleverna fått sitt studiebidrag indraget under åren 2015/2016, ligger man i dag på 2,5 procent, en minskning med 89 procent.

‒Det var inga lysande siffror förra sommaren, det sättet att jobba på gav inget vidare resultat. Efter sommaren satte vi oss ner och tittade på hur andra framgångrika kommuner gjort och försökte ta in orsakerna till frånvaron på helt annat sätt, säger rektor Jonas Axelsson.

‒Nu har vi kopplat in elevhälsateamet, kurator, skolsköterska, specialpedagog och studie- och yrkesvägledare. Vi kontaktar eleverna redan lektion ett de är frånvarande. I början av terminen tar vi ut statistiken en gång i veckan och elevhälsateamet går igenom underlaget. Det är viktigt att slå till med storsläggan direkt om man säger så, fortsätter Axelsson som också tror att delge information om vad skolk innebär har varit en brist de nu blivit bättre på.

‒Vi har fortfarande frånvaro självklart men skulle jag vilja säga vi har betydligt bättre koll på den nu. Jag tror det leder till de trivs bättre och på det sättet når högre måluppfyllelse.

Även barn- och utbildningschef Lena Furén är nöjd.

‒Gymnasiet har ändrat sitt arbetssätt i hur man kvalitetssäkrar men även nämnden har satt hela frånvaron, giltig och ogiltig som skolk är, under luppen i hela organisationen och inte bara gymnasiet. De har också initierat att elevhälsachefen ska kvalitetssäkra och revidera närvaroplanen som tidigare var riktad enbart till grundskolan eftersom den har skolplikt, säger hon.

I Sörmland är siffran 6,6 procent som läsåret 2016/2017 fick indragen studiehjälp på grund av skolk, rikssnittet ligger på 7,9 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!