Det finns en bred uppslutning i samhället om att Sverige ska ha en restriktiv alkoholpolitik. Systembolagets detaljhandelsmonopol är ett av de viktigaste verktygen för detta. Under flera år har det framförts önskemål om att svenska vingårdar ska kunna sälja sina produkter direkt till besökare och inte bara på Systembolaget. Att göra avsteg från detaljhandelsmonopolet och låta vissa men inte alla tillverkare sälja vid sidan av Systembolaget kan krocka med EG-rätten. Förra året tillsatte därför regeringen en utredning som fick i uppdrag att se om det var möjligt att införa lokal gårdsförsäljning av alkohol utan att bryta mot EG-rätten och Systembolagets detaljhandelsmonopol. Utredningen kom fram till att detta inte var möjligt. I- stället lade utredaren fram ett helt annat förslag, som absolut inte handlar om vad som avses med gårdsförsäljning och som i- stället innebär att vem som helst kan öppna en alkoholbutik var som helst.
o För det första finns det inget krav på att försäljningsstället ska ligga på en gård på landet. Det kan ligga till exempel mitt i en stad eller i ett köpcentrum.
o För det andra föreslås att även utländska tillverkare av vin, sprit eller starköl ska få sälja sina produkter i egna affärer i Sverige.
o För det tredje föreslås att man i butiken inte bara ska få sälja drycker som tillverkas av det egna företaget, utan också andra drycker av samma typ.
I och för sig får försäljningen bara ske i samband med en ”upplevelse” av något slag och inköpsmängden begränsas. Men det betyder att alla som kan anställa en guide eller bygga upp en utställning och ta ut en liten entréavgift kan slå sönder Systembolagets detaljhandelsmonopol med privata alkoholbutiker. Med största sannolikhet kommer detta leda till att hela konstruktionen med Systembolaget ifrågasätts av EU, vilket två av utredningens experter också påpekat. Även Justitiekanslern delar oron och skriver att det finns en ”påtaglig risk” för att det statliga detaljhandelsmonopolet inte längre skulle anses förenligt med EU:s regler om förslaget genomförs. Också Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) tror att risken är stor att det svenska monopolet äventyras. En majoritet i SKL bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna beslutade i förra veckan att avstyrka utredarens förslag.
Vad utredaren har föreslagit är inget annat än en frivillig nedmontering av Systembolagets detaljhandelsmonopol. Det kan vi aldrig acceptera. Vi menar att det är synnerligen vilseledande att man överhuvudtaget kallar förslaget för ”gårdsförsäljning”. För oss är det självklart att när man diskuterar gårdsförsäljning så handlar det om gårdar där endast egentillverkade alkoholdrycker finns till försäljning. Vår förhoppning är därför att folkhälsominister Maria Larsson (KD) lyssnar på Justitiekanslern och sina egna partikamrater i Sveriges Kommuner och Landsting och placerar förslaget i papperskorgen, där det hör hemma.
Christer Engelhardt (S)
riksdagsledamot i Socialutskottet och alkoholpolitisk talesman
Ilmar Reepalu (S)
2:e vice ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting
Marlene Burwick, (S)
ordförande i SKL:s beredning för socialpolitik och individomsorg