Förskolechefer vittnar om kris i förskolan

Förskolecheferna i kommunen har fått nog. Nu sätter de ner foten och kräver att kommunen tar tag i situationen. Förskolan klarar inte de krav som lagen ställer på verksamheten, menar de.

Birgitta Dahlbeck och Johan Söderberg hoppas att den nya handlingsplanen ska ge resultat i förskolan.

Birgitta Dahlbeck och Johan Söderberg hoppas att den nya handlingsplanen ska ge resultat i förskolan.

Foto:

Övrigt2018-01-30 04:06

I den fyra sidor långa skrivelsen påtalar cheferna att antalet barn ökar, att barnen har betydligt mindre yta att röra sig på än vad Socialstyrelsen rekommenderar, att många förskollärare känner sig otillräckliga och att långtidssjukskrivningarna ökar.

‒Vi har ett stort jobb att göra när det gäller förskolan, säger Johan Söderberg (S) bildningsnämndens ordförande.

I början av mars träffades förskolechefer, bildningsnämndens ordförande, verksamhetscheferna samt förvaltningschefen på bildningsförvaltningen.

‒Mötet mynnade ut i att förvaltningen har påbörjat ett arbete med en handlingsplan, säger Birgitta Dahlbeck, verksamhetschef.

De sista fyra-fem åren har 18 nya förskoleavdelningar öppnat.

‒Vi skulle behöva ha ännu fler vilket också var planen, men vi har några förseningar som gör att det blir extra utmanande ett drygt halvår till, säger Birgitta Dahlbeck.

Nya förskolan Örnen är försenad. Och utbyggnaden av Karossen skulle egentligen ha varit klar i fjol. Nya Gläntan vid Skogsborg skulle först fungera som förskola men i och med att Karossen skulle byggas ut fick skolan tillgång till byggnaden. Sedan blev utbyggnaden av Karossen försenad.

Om allt går som planerat kommer en ny förskola att börja byggas på Norr redan i höst. Kommunstyrelsen har föreslagit att kommunen omdisponerar investeringsmedel till den nya förskolan.

‒Det är en fantastiskt rolig nyhet. Just nu erbjuder vi vårdnadshavarna på Norr placering i Nävertorp. Det är inte det erbjudandet som de längtar efter, även om kommunen är ett enda upptagningsområde, säger Birgitta Dahlbeck

Den nya förskolan föreslås ligga på grusplanen framför Östra skolan.

‒Då kan vi äntligen göra det som alla längtar efter, sänka antalet barn i barngrupperna. Det börjar vi med redan i höst och vi prioriterar de förskolor som har minst yta, säger Birgitta Dahlbeck.

Det handlar bland annat om Tjädern och Karossen.

‒När våra femåringar blir förskoleklassare så får vi luft i systemet i augusti. Då tittar vi på om vi kan sänka barnantalet på de här förskolorna. Och i takt med att vi får nya avdelningar får de som står i kö flytta in där, säger Birgitta Dahlbeck.

Om förskolecheferna inte hade satt ner foten, hade det här inte hänt då?

‒Det här är ett samtal som har pågått under längre tid. Jag tror att det hade hänt ändå, ärligt talat. Men det är klart, de sätter strålkastarna på de här frågorna just nu och vi vill gärna bidra, säger Birgitta Dahlbeck.

Dubbelt så många barn

Socialstyrelsen rekommenderar att lokalytan inomhus ska ligga på 7,5 kvadratmeter per barn. I Katrineholm ligger vi långt över dessa rekommendationer, skriver förskolecheferna och tar två exempel:

På Tjädern är varje avdelning 79,2 kvadratmeter. Här finns tre avdelningar. Enligt rekommendationen ska 32 barn gå på förskolan. I dag går det 63 barn på Tjädern. På Stavstugan finns det sex avdelningar. Enligt samma rekommendationer ska det gå 61 barn här. I dag går det 125 barn på förskolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!