Förra året var det första med ljusinstallationen, då var det en spiral. Lyktorna har skapats genom att barnen tagit med en glasburk hemifrån till förskolan och där målat och utsmyckat den till en vacker ljuslykta. På förmiddagen kom förskolorna och lämnade av lyktorna, som tillsammans formades till ett stort hjärta. Lyktorna började sedan tändas under eftermiddagen och allt beräknades lysa tidigt på kvällen.
– Det uppskattas jättemycket och barnen känner att de är en del av centrum och får bidra, berättar Ida Grönvall projektledare för Citysamverkan.
Alla förskolor blir inbjudna att delta i ljusinstallationen, som är en del av Tomtenatta. Ett brev skickas ut i oktober till förskolorna och de flesta börjar pyssla med lyktorna runt lucia.
Barnen kommer intågade hand i hand och de gula västarna syns överallt på torget. Förskolelärarna lägger ut lyktorna i hjärtformen för att undvika olyckor. Många barn letar efter sin lykta i havet av alla hundra för att kunna visa upp den
– Barnet är i fokus. De ska verkligen känna att de är en del av Katrineholm, säger Lotta Borghede, som är förskolechef.
Valet med återvunna glasburkar är ett medvetet val, enligt Ida Grönvall.
– Återvinning och hållbar utveckling är viktigt för oss och det lärs ut till barnen.
På kvällen kunde barnen återvända med föräldrar för att titta på hjärtat när det var tänt och ta del av andra aktiviteter, som att träffa tomten eller rida ponny.
– Stortorget blir som en stor mötesplats. Det blir en gemenskap med alla barn som är jätteexalterade på att visa upp sitt konstverk till familj och vänner. Man ser hur glada de är och det är väldigt uppskattat, säger Ida Grönvall.
Bara ljuständningen är ett arbete som tar tid och energi.
– Man får börja en timme innan alla kommer, det är oerhört många lyktor som ska tändas. Barnen tänder inte lyktorna själva på grund av säkerhetsrisken med det, säger Lotta Borghede.
De hoppas att detta blir en årlig tradition som fortsätter i många år till. Första året var väldigt uppskattat och lyckat. Detta år ser ut att gå i samma fotspår.
– Det är bara andra året och kolla hur många som är här för att lämna lyktor. Nästa år blir det förhoppningsvis ännu mer, säger Ida Grönvall.