Fornminnen förstörs i Sköldinge och Valla

1 500 år gamla fornlämningar norr om Valla och Sköldinge har skadats av fiberläggningen som pågår i länet. Nu konstaterar Länsstyrelsen att en åtalsanmälan om misstanke om brott mot kulturmiljölagen kommer att göras.

Övrigt2017-12-07 20:00

Fornlämningar i form av gravfält norr om sjön Valdemaren har förstörts i samband med bredbandsuppgraderingen som försiggår i området. Gravfältet tros vara från järnåldern, mellan 500-700 år e.Kr. och ska ha skadats i och med att man kört över det med grävmaskiner.

‒Det är inte grävandet som har orsakat skadorna. Det är när fordon kört över gravfälten som stenar tillhörande gravar blottats och sannolikt flyttats på, säger Cecilia grusmark, antikvarie på Länsstyrelsen.

Gravfältet, vid namn Sköldinge 88:1, består av 45 fornlämningar enligt Riksantikvarieämbetets Fornsök. Men det kan röra sig om fler än man vet om just nu.

‒Många gravfält har gömda gravar som inte går att se förrän man börjar gräva, därför kan det finnas fler gravar, säger Cecilia Grusmark.

Man misstänker även att fler fornlämningar i området kan vara skadade. Vid Fyrö nordöst om Valla ligger ett till gravfält, vid namn Sköldinge 62:1, som enligt Riksantikvarieämbetets Fornsök består av 40 fornlämningar. Där har ett skåp grävts ner i marken inom fornlämningen intill en grav. Länsstyrelsen befarar att graven kan ha tagit skada.

För tillfället hararbetet i närheten av fornlämningarna runt om i länet avstannat. Bredbandsutbyggnaden fortsätter där det inte finns fornlämningar, men Länsstyrelsen räknar med att det kommer att bli fördröjningar i fiberläggningen.

‒Det är ett drygt jobb, vi måste besikta varje fornlämning för sig och när det blir kallt och fryser till så försvårar det arbetet. Jag vet ännu inte hur det kommer påverka enskilda människor, säger Cecilia Grusmark.

Det har även visat sig att djur är och bökar i jorden vilket gör det svårt att avgöra vilka skador som är orsakade av byggarbetet. Det som försenar Länsstyrelsens arbete allra mest är dock att företagen som har ansvar för fiberinstallationen varit för långsamma med att söka tillstånd och ta reda på var det finns fornlämningar, menar Cecilia Grusmark.

‒De ska veta vilka lagar och regler som gäller. De måste ha tillstånd för att gräva. Vi konstatera att skador på fornlämningar inträffat och att inga tillstånd till ingrepp i fornlämning har sökts hos Länsstyrelsen, säger hon. En åtalsanmälan kommer att göras till polisen, men Cecilia Grusmark tror inte att det som redan installerats i marken kommer plockas upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om