Förintelsens offer hedras i Vingåker med hjälp av Anne Franks dagbok

På biblioteket frågar barn och ungdomar efter Anne Franks dagbok från hennes år som gömd undan nazisterna. Den här veckan uppmärksammas förintelsens minnesdag med en utställning.

Ewa Rolander visar utställningen och dagboken. Anne Frank dog som femtonåring i koncentrationslägret Bergen-Belsen.

Ewa Rolander visar utställningen och dagboken. Anne Frank dog som femtonåring i koncentrationslägret Bergen-Belsen.

Foto:

Övrigt2017-01-23 15:52

Den 27 januari varje år samlas människor över hela världen i en manifestation för att hedra förintelsens offer. På Vingåkers bibliotek visas årets utställning från Forum för levande historia, med utgångspunkt i Anne Franks liv för att utforska identitet, fördomar och synen på andra.

‒Vi tycker att det är viktigt att dagen uppmärksammas. De som kan berätta blir färre och färre och då blir böckerna allt viktigare, säger bibliotekschefen Ewa Rolander.

Anne Franks familj var judar och flyttade till Nederländerna när det började bli svårt att leva i Tyskland. När nazisterna gjorde razzior i jakten på judar i Amsterdam så gömde sig familjen i ett hemligt utrymme bakom en verkstad. Där skrev Anne sin dagbok som blivit en röst för de barn som mördades under andra världskriget.

Som komplement till utställningen har personalen har plockat fram böcker på temat och tipsar om biografier på temat.

Förintelsen

Adolf Hitler kom till makten i Tyskland 1933 och landet omvandlades till en nazistisk diktatur. Judar, romer, homosexuella och funktionsnedsatta i Tyskland diskriminerades och utsattes för brutala förföljelser av regimen. Cirka sex miljoner judar dog i förintelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!