Det tycker Göran Dahlström (S), kommunstyrelsens ordförande.
På Rädda barnens rankningslista över barnfattigdom ligger Katrineholm i botten. På Svenskt näringslivs rankningslista över näringslivsklimat ligger kommunen på plats 88 av 290 kommuner. Resultatet i den sistnämnda är central för att på sikt påverka det förstnämnda.
Så heter det när Dahlström går i svaromål på en interpellation från Vänsterpartiets Tony Rosendahl, Anita Johansson och Thomas Selig. Debatten i frågan är bordlagd till nästa kommunfullmäktigemöte. Men ett skiftligt svar ligger klart.
V-trion ville veta vad S- och M-majoriteten har för plan mot problemet med att Katrineholm i fjol föll till plats 286 av 290 på Rädda barnens lista över barnfattigdom.
Jo, kommunen har sedan 2015 satt in flera åtgärder, svarar Dahlström. De framgår av en förstudie som togs fram på initiativ av en motion från just V. Kommunen arbetar också mot flera arbetsmarknads- och jämställdhetspolitiska mål som ska bidra till minskade skillnader mellan de rikaste och fattigaste barnfamiljerna.
Flera insatser har dock stannat av, medger Dahlström och tycker att ”ett omtag kan behöva göras”. Den politiska majoriteten tar problemet på högsta allvar, försäkrar han.
Däremot ser han ingen motsättning mellan arbetet mot barnfattigdom och arbetet för ett gott företagsklimat. Tvärtom.
”En utveckling av näringslivet som skapar tillväxt och fler arbetstillfällen samt goda möjligheter till vidareutbildning av vuxna, är således avgörande villkor i arbetet med minskad barnfattigdom och en förbättrad levnadssituation för utsatta familjer.”