Företag nöjda med kommunkontakter

Kassem Bager driver en pizzeria i stan och tycker att kontakterna med kommunen fungerar utmärkt. Han är inte ensam; i en undersökning om företagsklimatet får Katrineholm betyget 74 på en 100-gradig skala.

Bertil Gren säljer rökt fisk på Stortorget. Han bor i Tranås, men är ursprungligen från Vingåker och kommer ofta till Katrineholm för att sälja sina varor.

Bertil Gren säljer rökt fisk på Stortorget. Han bor i Tranås, men är ursprungligen från Vingåker och kommer ofta till Katrineholm för att sälja sina varor.

Foto:

Övrigt2017-05-03 20:00

Sveriges kommuner och landsting, SKL, släppte nyligen resultatet av den årliga undersökningen Öppna jämförelser: företagsklimat. Av de 139 kommuner som deltog i undersökningen hamnar Katrineholm på plats 44 i rankningen.

Undersökningen bygger på enkäter till företagare som har haft myndighetskontakt med sin kommun under 2016. Företagarna får ge betyg på en skala från noll till 100 poäng i sex olika kategorier. Totalt fick Katrineholm 74 poäng, med en svarsfrekvens på 62 procent.

Den enskilda kategori där Katrineholm placerar sig bäst är "markupplåtelse". Här handlar det inte om exploateringar, utan ärenden som tillstånd för torghandel och uteserveringar.

Bertil Gren säljer rökt fisk på gator och torg i hela landet, och kommer ofta till Katrineholm. Han är, precis som många andra enligt undersökningen, nöjd med företagsklimatet här.

‒De är bra, annars hade vi inte åkt hit. Det kommer en jättebra torgvakt varje morgon och tar betalt för att jag står här. Det är rimliga priser, säger Bertil Gren.

En annan företagare som tycker att kontakten med kommunen fungerar bra är Kassem Bager, som driver pizzerian Gustoso på Hantverkaregatan. Restaurangen öppnade för fem år sedan, men förra året kunde de ha uteservering för första gången, efter ombyggnaden av gatan.

‒Jag ringde till kommunen om tillståndet och det gick hur bra som helst. De var jättehjälpsamma. Utan uteserveringen skulle vi tappa väldigt mycket, säger Kassem Bager.

Sunne toppar rankningen och i toppen är det idel mindre kommuner. Enligt SKL beror detta dels på att både antalet företagare och antalet handläggare är få i mindre kommuner, vilket gör att man får en mer personlig kontakt. Mindre konkurrens om lokaler gör också att fler blir nöjda, enligt SKL.

Sedan undersökningen startade 2010 har det genomsnittliga så kallade nöjd kund-indexet ökat från 66 till 70, skriver SKL i rapporten.

Öppna jämförelser

SKL gör årligen flera undersökningar under namnet Öppna jämförelser. Förutom företagsklimat rankas kommuner i ämnen som hälsa och sjukvård, skola, samhällsplanering, socialtjänst och jämställdhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!