Jan-Olof Gustafsson, Hans Andersson och Owe Lott riktar kritiken mot Flens kommun och de befarar att utvecklingen riskerar leda till att föreningsliv på småorterna dör ut.
Den senaste händelsen som enligt trion vittnar om en ökad distansering mellan Flen och resten av tätorterna i kommunen var när Mellösagårdens föreningsråd skulle boka Mellösagården i höstas.
Det visade sig då att deras styrelsemöten fortfarande var gratis, men bokningar för fester och andra samkvämsaktiviteter betingade en hyresavgift på 700 kronor.
‒Man försöker höja kostnaderna men det finns ingen ekonomi bakom, det finns inga pengar hos oss som bor och verkar i Mellösa. Detta var ett medborgarhus från början och tanken var att det var tillgängligt för alla. Gång på gång har man gjort det svårare och svårare, säger Owe Lott.
I lokalen som varit en välanvänd festlokal råder det alkoholförbud, även det något man vänder sig emot.
‒Kommunen har policyn om alkoholförbud i alla sina lokaler, det är därför det står så, men den texten har vi aldrig sett förut, säger Hans Andersson.
‒Man får inte blanda ihop den här lokalitetsanvändningen med det som är skola. Då går det inte att få hit folk för någonting, men nu skriver man ett regelverk där det hanteras lika som det vore skola det gällde, det är ju två skilda världar, säger Owe Lott.
Att aktiviteter för ungdomar blir svårare att genomföra är ett annat område de oroar sig för och då gäller det inte bara Mellösagården.
‒Jag har själv varit ledare för ungdomar, vi kom in i gymnastiksalen när vi ville, aldrig en krona i avgift. Nu håller man på och binder upp hela verksamheten och du får inte en enda människa att ställa upp. Det är omöjligt att bli ungdomsledare, de tar musten ur alla som vill göra någonting när de kommer med ett regelverk som för oss är totalt ungdomsfientligt, säger Owe Lott och pekar ut ett tillfälle där attityden de säger sig möta var tydlig.
‒När jag bad om att få ut regelverket fick jag veta med skarp röst att det här (regelverket, reds. anm) är helt i sin ordning, kommunjuristen har godkänt det här. Det är den grötmyndiga attityden som alla vi som försöker engagera oss möter som motstånd varje gång.
Carla Swenson, kommunens enhetschef för fritid, förstår missnöjet och tror det handlar om en vilja från föreningar att ha det som det alltid varit kontra att anpassa sig till dagens läge.
‒I de frågor vi bedömer vi ska ha en dialog är den bra men frågan är vilka frågor vi behöver ha en dialog kring. När föreningarna bjuder ut oss kommer vi men det innebär inte att det blir som de vill, det kan vara det som de upplever som en dålig dialog.
I juni förra året beslutade kommunfullmäktige om att det, för lokala föreningar, kostar 100 kronor per tillfälle och dag att hyra lokaler med vissa undantag såsom lokaler i Skjortan och idrottsanläggningar. Icke lokala föreningar samt privatpersoner betalar 100 kronor per timme.
‒Med lokal förening menas förening registrerad i kommunens föreningsregister. Mellösa Föreningsråd är ingen sådan förening och vi kan inte gå runt vad politiken beslutat, då gör vi tjänstefel. Vi har låga avgifter och hyror i jämförelse med andra kommuner av Flens storlek.
Varför ändrades reglerna och hyrorna för uthyrning?
‒Vi ville ha ordning på uthyrningen, alla lokaler ska hyras ut på samma sätt och det står i författningssamlingen. Vad händer till exempel om det börjar brinna och ingen står som uthyrare och man inte vet vem eller vilka som är i lokalen. Det behöver vara ordning och reda och det tycker jag vi börjar få nu.
Är det jobbigt för er att möta kritiken från vissa föreningar?
‒Det saknas ibland en förståelse för att det inte alltid är vi själva i kommunen som avgör saker, det kan vara andra myndigheter, regler eller lagar som råder och där jag personligen också kan tycka något är tokigt, men vi tjänstemän får acceptera det. Vi har också tankar och idéer men när vi bjuder in föreningar till olika möten är det lite ofta halvljummet och jag hade gärna sett större respons och deltagande från deras sida.