Förening rasar över misskött växthus

Rutorna är trasiga och träet ruttnar. Växthuset vid Djulö håller på att förfalla. Trädgårdsentusiasterna är förfärade, men kommunen som äger växthuset vill inte renovera.

Karin Engvall, avdelningschef på service- och tekniknämnden, är bestört över uppgifterna.

Karin Engvall, avdelningschef på service- och tekniknämnden, är bestört över uppgifterna.

Foto:

Övrigt2017-03-03 10:34

Växthuset drivs sedan ett antal år av Stora Djulö trädgårdsentusiaster, som är en fristående grupp inom Katrineholms trädgårdsförening. Där odlar de gurkor, tomater och andra grönsaker, samt sköter om bland annat fikon- och persikoträd som kommunen tidigare planterat.

Men nu håller växhuset på att förfalla. Träet är murket och ruttet, fönsterrutor har gått sönder och glas ligger på marken utanför. Vissa av rutorna har lagats provisoriskt med plast och frigolit.

‒Det regnar och snöar in och då ruttnar det ju ännu mer. Och det blir kallt för persikor, druvor och fikon, säger Ragnhild Bergström i Stora Djulö trädgårdsentusiaster.

Hon säger att föreningen i flera år har försökt få kommunen att renovera växthuset. För ett par år sedan fick de ett löfte om renovering, men ännu har inget hänt. Och nu har de på nytt fått besked att inget kommer att göras i år.

‒De satsar ju en massa på Djulö i övrigt, så varför inte här? Många kommer hit med fikakorg och vill gärna titta in i växthuset. Men som det ser ut nu är det inte roligt att visa upp det, säger Ragnhild Bergström.

Hon menar att beskedet som föreningen fått, är att kommunen anser att det är för dyrt att laga växthuset, som är från mitten av 1800-talet.

‒De har ju kostat på en massa annat inför 100-årsjubileet. Vi hade hoppats att även detta skulle vara klart till jubileumsåret, säger Ragnhild Bergström, som tillsammans med Ingrid Svensson från föreningen visar runt i det nedgångna växthuset.

De har tagit med sig plastflaskor med vatten inför besöket. Det är för att vattna blommorna.

‒Vattenledningen har frusit sönder i vinter för kommunen stängde aldrig av vattnet, trots att vi sa till om det, säger Ingrid Svensson.

Utanför växthuset finns en byggnad med bland annat två toaletter. Ragnhild Bergström låser upp och öppnar. En frän lukt möter oss. Längs hela väggarna har möglet spritt ut sig. På den andra toaletten ser det ut i princip likadant.

‒Det här är ju ett attraktivt område, med herrgården och campingen och allt. Om vi i Trädgårdsföreningen ska hålla på med detta måste kommunen se till att det funkar. Vi jobbar ju ideellt, men vad händer om vi slutar? Då måste kommunen betala folk för att sköta växthuset, säger Ingrid Svensson.

Karin Engvall är avdelningschef på service- och tekniknämnden. Hon blir förvånad och bestört när hon får höra om Trädgårdsföreningens kritik mot kommunens bristande underhåll av växthuset vid Djulö.

‒Det kände jag inte till. Jag har inte varit inblandad i några diskussioner om växthuset, men så där kan vi inte ha det!

Hon säger att kommunen är mån om en god relation med Trädgårdsföreningen och vill gärna träffa dem.

‒Jag har svårt att uttala mig innan jag fått en klar bild. Vi måste åka ut och titta och gå igenom deras tankar och behov. Om vattenledningar frusit sönder måste vi självklart fixa det.

Karin Engvall berättar att Djulögruppen, som består av representanter för föreningar och andra som är verksamma vid Djulö, samt även kommunen, håller på att ta fram en långsiktig vision för Djulöområdet.

Någon storrenovering av växthuset har inte funnits med i någon budget.

‒Men vi har pengar för löpande kostnader, säger Karin Engvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!