Koloniföreningen som hyr och odlar på de 72 lotterna i Lasstorp befinner sig i ett mycket pressat ekonomiskt läge. Snart sagt varje åtgärd i området som kostar ett par tusenlappar eller mer kräver att föreningen vrider och vänder på slantarna.
– Vi lever hela tiden på marginalen och skulle behöva några år på oss för att bygga upp verksamheten, säger ordförande Urban Lundin.
Koloniföreningen har därför vänt sig till kommunen med en vädjan. Den gäller årsavgiften som föreningen betalar för att nyttja marken där fritidsodlingen bedrivs. Önskan är att befrias från den de kommande tre åren.
Det skulle hjälpa föreningen att lägga grunden till en mer stabil ekonomi, samtidigt som de mest nödvändiga insatserna i området kan göras.
Medlemstillströmningen talar enligt Lundin till föreningens fördel, i alla fall på sikt.
– Ja, det finns ett ökat intresse. Tyvärr ligger flera lotter så nära diket att de svämmar över.
I det fallet är Lasstorp ett problemområde för såväl odlarna som kommunen. Diket som transporterar dagvatten till Näsnaren är underdimensionerat, på sina håll dåligt underhållet och svämmar ofta över. Datorsimuleringar av stigande nederbördsmängder i klimatförändringens spår visar att Lasstorp i framtiden riskerar ännu större översvämningar.
– Ska koloniområdet vara kvar? Flyttas? Eller bli en våtmark? Vi har hela dagvattenfrågan att hantera och vad som ska hända med området avgörs inom de kommande två åren, säger kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S).
Han svar på äskandet om treårig befrielse är ett tydligt nej. Men han stänger inte dörren för en viss avgiftsbefrielse.
– Vi kommer att uppvakta honom igen. Vi kanske inte kan få befrielse för tre år, men möjligtvis för ett, säger Urban Lundin.