Föredrar spänning utan mord och blod

– Deckare får andra skriva. Konflikter mellan människor som står varandra nära - syskon, makar och gamla vänner – är det som är allra mest spännande för mig.

Övrigt2015-10-12 18:00

"Tisdagsklubben" är Anna Fredrikssons fjärde roman. I fokus står Karin, drygt 60, vars man drabbats av stroke, återhämtat sig ganska snabbt rent fysiskt men blivit sluten, likgiltig och deprimerad. För att klara av sina nya tillvaro, skingra tankarna och bryta ensamheten anmäler sig Karin till en kvällskurs i asiatisk matlagning som går varannan tisdag. Kursen leds av en passionerad och framgångsrik kock och plötsligt inser Karin att hon är förälskad. Ska hon våga bejaka sina innersta önskningar eller vara nöjd med det hon har?

– Svåra livsval och moraliska frågeställningar, det är vad jag tycker är intressant att skriva om. Ämnen som man pratar om på middagar eller ligger och ältar klockan fyra på morgonen, säger Anna Fredriksson som kommer till Litterär afton i Katrineholm.

När Anna Fredriksson debuterade som romanförfattare för fyra år sedan hade hon mer än 25 års erfarenhet som skribent och manusförfattare.

För redan innan hon fyllt 20 började Anna hon arbeta som frilansjournalist samtidigt som hon pluggade på universitetet. Vid 25 var hon redo för något nytt och sökte sig till SVT Drama.

– Det var otroligt roligt. Jag skrev filmmanus till så skilda saker som "Pelle Svanslös", "Sprängaren" och "Lilla Jönssonligan". Men runt 40 – och jag tror det är likadant vad man än jobbar med – så kände jag att det var dags att testa något nytt. Jag längtade efter att sätta mig ned och skriva något som inte var förbeställt. Kanske hade jag inte alls kunnat göra det tidigare. Men nu hade jag hunnit skaffa mig en del livserfarenhet. Jag hade varit gift, jag visste hur det är att vara mamma. Jag hade något att ösa ur, helt enkelt.

Ändå var hon osäker om hon skulle ro en hel bok i land.

– Jag hade ingen aning om ifall något förlag skulle vilja anta min bokidé. Men så insåg jag att skulle det bli något alls fick jag ta en rövare och försöka.

Debuten Sommarhuset tar upp arvstvister och syskonrivalitet – och blev omgående en läsarsuccé.

Bakgrunden som manusförfattare har varit till god hjälp när hon bygger bok.

– Jag är lite yrkesskadad av alla år med film och väldigt noga med att handlingen rör sig framåt – för annars byter  publiken kanal. Jag vill ta upp och utforska intressanta teman och samtidigt ge läsaren något spännande, en bladvändare.

Att hitta ett ämne som hon själv aldrig tidigare läst om i romanform är lite av Anna Fredrikssons grej.

I "Lyckostigen" ((2012) vinner huvudpersonen en storvinst på lotto som förändrar livet för både henne och hennes familj.

– Jag hade aldrig hört talas om en bok som handlar om lottovinster och tyckte det var en utmaning att skriva om hur pengarna kan påverka ett förhållande. På samma sätt är Karin i Tisdagsklubben unik i litteraturen. Vem har någonsin läst om en 62-årig kvinna? Någon som inte behöver ta hänsyn till dagis och livspussel? Det är roligt att ta itu med ämnen som sticker ut.

Vad vet du om dina läsare?

– Övervägande delen är kvinnor, men jag har förstått att faktiskt också ganska många män läser mina böcker.

Och som sagt, några deckare blir det inte.

– Nej, jag är inte så road av genren utan föredrar spänning utan mord och blod. Delvis har det kanske att göra med att jag börjar bli äldre. När folk omkring en drabbas av sjukdomar och annat förlorar döden sitt underhållningsvärde. De stora livsfrågorna är betydligt intressantare.

Hämtar du inspiration från ditt eget liv när du skriver?

– På sätt och vis. Jag använder mig av teman jag stött på. Men sedan skriver jag in dem i en helt påhittad historia, säger Anna Fredriksson vars böcker inte bara hittar svenska läsare utan också är översatt till tyska, holländska och franska.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om