Mäklarpanelen är en enkät som går ut till Fastighetsbyråns 1100 mäklare i hela landet, där de viktar vem som har mest fördel på bostadsmarknaden, säljare eller köpare. I storstäderna har det snabbt växlat från att ha varit säljarens marknad under våren, till att i stället vara köparens marknad under hösten. På mindre orter bedöms säljaren ha haft en fördel under hela året med en svagt minskande trend mot jämlikhet.
‒Medias offensiva rapportering om en inbromsande marknad fick en kortvarig effekt även i Katrineholm och Vingåker i slutet av 2017. Folk blev försiktiga och vi hade mindre folk på visningarna i november och december. Efter alla helgdagar fanns det ett uppdämt behov och då hade vi i stället mycket besökare på visningar, säger Andreas Nord, kontorschef på Fastighetsbyrån i Katrineholm.
Skärpta amorteringskrav och fallande priser i storstäderna är anledningar till att bostadsköpare i hela Sverige håller i plånboken. De nya amorteringskraven som införs första mars, innebär att den som lånar mer än 4,5 gånger hushållets inkomster före skatt, ska amortera ytterligare en procent på sitt bolån.
‒Jag tror att det är medias snack som får effekt. Bankerna här i Katrineholm har jobbat efter den nya normen under flera år och reglerna stämmer överens med den prisnivå och belåningsgrad som vi har i Katrineholm och Vingåker. Snittlönen i våra kommuner rimmar väl ihop, så det blir ingen dramatisk förändring. Belåningsgraden i storstäderna är helt sjuk i jämförelse med här.
Andreas Nord välkomnar den inbromsning av priserna som har skett och som är nödvändig för att undvika en bostadsbubbla och att få en hållbar utveckling.
‒Men jag tror inte att någon inom överskådlig tid, kommer förlora på att äga sitt boende i Katrineholm eller Vingåker.
Hur påverkar nybyggnationerna i Katrineholm marknaden?
‒Här har vi legat väl i fas med all nybyggnation. Det har varit ett stort behov så det har hela tiden fyllts på med köpare. Det finns kommuner där det har byggts mer än vad det finns köpare, Örebro är ett exempel.