Vad kommer i morgondagens tidning, frågar kommunens kommunikatör Katrineholms-Kurirens reporter. Vad kommer det att handla om?
Att människor är nyfikna på vad lokaltidningen rapporterar om är precis det vi vill. Men när en av kommunens kommunikatörer ställer frågan hamnar den i en annan dager.
Vad är det kommunikatören vill veta? Vad vill hen få reda på, luska ut?
Kommunkommunikatörens frågor kan vara ett tecken på att öppenheten, som är ett svenskt signum, hotas, och vara ett tecken på att makten försöker styra den fria pressen.
Därför ringer jag upp informatören och frågar varför reportern blev kontaktad med frågor kring våra eventuella publiceringar?
Därför får inte ens den första frågan ställas
Informatören ber om ursäkt och förklarar att hen är ganska ny i sin roll och inte visste att hen inte gör så. ”Jag är inte så van att prata med media. Det blev tokigt. Jag trodde att vi hade en sådan dialog”, säger informatören och bedyrar att någon vilja att styra pressen inte fanns.
Den får inte finnas. Och därför får inte ens den första frågan ställas. Och om den ändå ställs måste medborgare omgående just ställa sig frågan om det är en utveckling som är acceptabel?
Media är en av demokratins grundpelare, en fri press som granskar den folkvalda makten är en förutsättning. Sverige är en demokrati med en grundlagsskyddad yttrandefrihet och i vårt land finns ingen censur. Ingen ska styra medias publiceringar eller kräva att få information om dem på förhand. Allra minst en av kommunens kommunikatörer. Det borde vara baskunskap för alla som jobbar i den rollen, och det borde vara kommunens uppgift att se till att alla som anställs i den rollen har just den grundläggande kunskapen om hur vår demokrati fungerar.
Katrineholms-Kuriren jobbar på uppdrag av läsarna
Katrineholms-Kuriren jobbar på uppdrag av läsarna, av medborgarna – människor som genom fria val har varit med och valt fram de folkvalda som styr Katrineholms kommun.
Sammanlagt finns ungefär 38000 förtroendevalda i landets 290 kommuner. Folkvalda som styr samhället genom besluten i kommunfullmäktige, i nämnder och i utskott. Folkvalda som styr över de stora summor pengar som snurrar i kommunernas verksamheter, pengar som till 70 procent kommer från kommunalskatten som betalas av invånarna.
Kommunen drivs med dina pengar, av folkvalda utsedda av dig och viljan i demokratin är därför att du och alla medborgare ska ha lätt att granska vad politikerna gör.
Och i vårt jobb, i lokaljournalistiken, är det just dina och alla kommunmedborgares ärenden vi går. Det är för medborgarnas skull vi granskar och informerar. Det är därför vi i linje med den svenska offentlighetsprincipen kräver ut handlingar från kommunen för att kunna granska.
Och om jag förstår saken rätt är en av kommunikatörens uppgifter att funka som en bro mellan den som granskas och den som granskar, mellan folkvald och media (dig). Att hjälpa oss till det vi har rätt till. Att ha en god relation med oss.
Men att försöka påverka resultatet av granskningen är inte uppdraget. Och redan vid kommunikatörens första fråga i den riktningen ska därför misstanken väckas om en vilja att försöka styra media, kanske för att slippa granskning av vad skattepengar går till, kanske för att försvåra för oss att få ut uppgifterna och informationen som vi behöver för att sätta fokus på frågor?
Drar vi en sådan här utveckling till sin spets har vi till sist en censur och den fria pressen hotar att dö.