När Majsan Wickert vittjade brevlådan låg där en försändelse kallad SD-Kuriren med avsändare Sverigedemokraterna. Tidningen bar hennes adress och hon kunde läsa sig till att adressen hämtats via en adresskälla.
– Jag blir otroligt upprörd att man skickar politisk propaganda som adresserad direktreklam. Det har jag aldrig varit med om tidigare.
I försändelsen kunde hon läsa att hon tillhör ”en prioriterad grupp för SD”.
– Jag vet att många äldre är lite trötta på nuvarande politik. I tidningen ges många löften, och många köper dem nog utan att ifrågasätta. Men jag köper inte deras politik, säger Majsan Wickert och menar att det på samma sätt som det är förbjudet med direktadresserad reklam till barn skulle gälla all politisk direktadresserad reklam.
– Okej om en medlem får en försändelse, men jag vill inte ha med dem att göra, säger hon om riktade politiska adresserade reklamförsändelser i allmänhet.
Efter försändelsen från SD har hon mejlat avsändaren ADBO Sverige AB, som uppges vara Sverigedemokraternas reklambyrå.
– Jag har frågat hur man beter sig för att bli bortplockad från registret, men har inte fått något svar.
Lina Boy, distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Sörmland, förklarar att SD-Kuriren är en kampanjtidning som delats ut från riksorganisationen till adresserade seniorer i hela landet.
– Vi når dem på ett bra sätt med tidningen, förklarar hon valet av reklamkampanj till den aktuella gruppen.
Hon har blivit kontaktad av ett antal personer som undrat varför de fått tidningen och hon har då förklarat att det inte handlar om en medlemstidning, utan om ett riktat adresserat reklamutskick.
Reklamavsändare kan köpa adressregister av kommersiella aktörer och på så vis få tillgång till en målgrupp för sina utskick.
– Det är så det har gått till, gissar jag, säger Peter Ekstedt, presschef på Post- och telestyrelsen och förklarar att den postoperatör som sedan har i uppdrag att dela ut försändelsen också ska göra det i enighet med lagen och får inte göra skillnad på avsändare och avsändare.