I Katrineholm finns det flera duktiga kockar. En av dem är prisbelönt och det är Tommy Myllymäki. Som alla duktiga matlagare så gör han kokböcker för att inspirera oss amatörer.
En av hans böcker är såsboken och det var ju med en sås som han satte pricken över i under programmet "Sveriges mästerkock".
En tjej i släkten förärade sambon och undertecknad Myllymäkis såsbok. Vilken present! Vi hade dessutom smakat hennes bearnaise gjord efter recept ur boken.
När sambon eller Nilsson fyller år brukar vi äta gott, borta eller hemma. När undertecknad skulle fylla senast inköptes en clubstek, köttbiten var så välhängd att den mötte mig i ingången till butiken. Helt i min smak.
Jag bestämde i samråd med sambon att vi skulle göra en av Myllymäkis såser, den ovan nämnda. Dessutom skulle det bli friterad klyftpotatis till köttet.
Sagt och gjort. Boken togs fram, receptet lästes och såsen påbörjades enligt instruktion. Men efter ett tags vispande, nja, mycket vispande vägrade såsen tjockna. Här krävdes åtgärder. Sambon kom med lite av uppkoket och hällde i. Total krasch, såsen blev brun och tunnare än tunn, fiasko! Ingen chans att göra om så vi fick skippa såsen.
Köttet blev bra, lite väl stor bit kanske, potatisen dröp av olja och broccolin var inte färdigkokt. Tilläggas bör att det inte var fredag den trettonde.
Nästa gång bjuder jag in hr Myllymäki för att övertyga Nilsson om att det inte står fel i boken.