Förändringar inom hemtjänsten oroar

Oro finns för att förändringar inom hemtjänsten ska minska brukarnas trygghet. De ansvariga menar tvärtom att verksamheten nu kan möta behoven bättre.

Det finns en oro att hemtjänstens omorganisation ökar risken för att brukarna får möta främmande personer.

Det finns en oro att hemtjänstens omorganisation ökar risken för att brukarna får möta främmande personer.

Foto:

Övrigt2017-02-12 10:22

Sedan hemtjänstens nattpatrull fick en ny chef i våras har undersköterskor flytt verksamheten, i protest mot ett dåligt chefskap och utan en ansträngning från arbetsgivaren att försöka få dem att stanna.

Det menar en anhörigvårdare som lämnat in sina synpunkter till vård- och omsorgsförvaltningen.

Hen har också farhågor inför framtiden, då en omorganisation råder inom hela vård- och omsorgsförvaltningen.

Den nya organisationen börjar gälla i sin helhet i maj i år men vissa justeringar har redan gjorts. All hemtjänst finns nu i samma verksamhetsområde, i stället för i två som tidigare.

Den anhöriga uttrycker oro över att ett större antal personer kommer passera en brukares hem. Enligt hen finns det nämligen tankar på att låta personalen rotera mer, i fyra i stället för i två patruller.

Detta ökar risken för att brukaren får möta främmande personer, menar anhörigvårdaren.

Susanne Sallami blir chef i maj i verksamhetsområdet stöd i ordinärt boende, som tidigare hette hemtjänst.

Hon delar inte uppfattningen om missnöjet bland undersköterskorna.

‒Vi har fått en ny chef och flera anställda har sökt sig vidare, men jag inte fått några som helst indikationer på att det skulle höra ihop, säger hon.

Susanne Sallami menar också att det inte finns någon grund för oron kring ökat antal medarbetare som kommer till brukaren.

‒Det är samma antal besök som man har i alla fall och det är samma antal personer som är anställda. Tryggheten måste finnas i utförandet av insatsen, det vill säga att insatsen är av hög kvalitet oavsett vem som utför den.

Men hon medger att problem funnits med schemaläggningen eftersom många brukare ofta vill ha sin insats på samma tid.

‒Vi behöver lösa det och det är det vi håller på med.

En av orsakerna till förändringarna i nattpatrullen är enligt Susanne Sallami att det är viktigt att ha ett helhetsperspektiv kring brukaren, vilket har saknats tidigare.

‒Vi behövde bli bättre på att stärka upp rättssäkerheten, med dokumentation, genomförandeplan, rätt formulerade uppdrag med mera. Nu jobbar nattpatrullen i samma grupp som övrig hemtjänst och det gör att vi kan samordna insatser på bättre sätt. Då kan vi möta behoven bättre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!