Föräldraupprop kräver bättre anpassad mat i förskolan

Små saker kan bli stora problem i onödan – särskilt när de hamnar på tallriken hos 1–6-åringar. Med den ingången trycker några småbarnsföräldrar nu på hos kommunens kostenhet för bättre anpassad mat i förskolan.

Barnen ska inte diktera matsedeln, men ge dem större inflytande över vad som serveras så äter de bättre. Det uppmanar föräldrarna bakom skrivelsen kommunens kostenhet. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Barnen ska inte diktera matsedeln, men ge dem större inflytande över vad som serveras så äter de bättre. Det uppmanar föräldrarna bakom skrivelsen kommunens kostenhet. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Foto:

Övrigt2018-02-13 16:03

Flera föräldrar och vårdnadshavare står bakom andemeningen i den skrivelse som hamnat på kostenhetens bord. Det berättar den ena initiativtagaren till påstötningen, Emma Karlsson.

Hon och sambon Daniel Ljung vill säga sin mening om maten som deras och andras barn serveras inom förskoleverksamheten. Men de vill inte bara klaga.

– Bakom varje klagomål finns också ett önskemål. Det är ju inga stora förändringar vi hoppas få till stånd, säger Emma Karlsson.

Hon har barn på Källstugans förskola. Men förbättringarna som efterfrågas gäller för alla kommunens förskolor.

– Kosten är en viktig fråga. Barn äter det som vi vuxna serverar dem. Men de och de gamla och sjuka har ingen egen riktig talan. Då är det viktigt att de som ansvarar för kosten är lyhörda och tar sitt ansvar.

Många barn inom verksamheten äter de flesta av dygnets måltider i förskolan. Föräldrarna på Källstugan är övertygade om att förskolorna gör sitt bästa för att barnen ska få en god relation både till maten och matsituationen. Ändå finns där problem, tycker de.

– Maten är inte tillräckligt anpassad efter åldersgrupp och enskilda behov, säger Emma Karlsson.

Grönsakerna är ett talande exempel, menar hon. Det är bra med grönsaker till varje måltid. Men den råkost och vinägerdränkt pizzasallad som serveras riskerar oftare att bli bortpetad från tallriken än uppäten.

– Grönsakerna är inte anpassade till åldergrupperna. Jag vet ingen ettåring som äter rårivna morötter.

Föräldrarna efterfrågar mer kokta grönsaker, särskilt till de yngre barnen, bredbart smör i stället för matfettsblandning och vill att de mindre populära maträtterna byts ut eller komponeras om.

– Mycket av detta är önskemål också från personalen. Jag vet att de har sagt till om råkosten men verkar inte tycka att de får något gehör.

Pedagogerna och barnen borde ges ett större inflytande, till exempel genom ett matråd, över förskolornas kost, tycker föräldrarna. Ett annat önskemål är att kostenheten personal ska ges möjlighet till mer kunskaper om kost till barn så att inte alla ”får exakt samma mat för att det kanske är mest praktiskt eller ekonomiskt”, som Karlsson och Ljung skriver.

I april ska initiativtagarna träffa representanter för kostenheten.

– De har fått vår skrivelse och verkar i alla fall positiva till ett samtal, säger Emma Karlsson optimistiskt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!