Henning Samuelsson är behandlingspedagog och arbetar inom socialtjänsten i Vingåkers kommun. Han är ansvarig för Föräldrastödsutbildningen Komet, som står för kommunikationsmetod.
Föräldrastödet drivs i samarbete med Familjecentralen och lokalen för de elva träffarna, som sker på onsdagskvällar är vid Sävstagården. Barnens ålder ska vara mellan tre och elva år.
Samuelsson har varit ansvarig för föräldrastödet i tre år, och den omgång som nu drar i gång 30 augusti blir den sjunde i ordningen.
I snitt har grupperna haft fem föräldrar, men det finns plats för åtta, berättar Samuelsson när vi träffas på Familjecentralen.
Grundtanken med en grupp av föräldrar är att man ska kunna dela erfarenheter, se att andra kan ha liknande problem hemmavid och tillsammans försöka bryta den negativa trend som kan utvecklas utifrån ständiga konflikter mellan barn och vuxna.
När det är riktigt illa kan konflikterna från gårdagen vara det första som tar vid när man vaknar och sedan är det i gång igen. Tjat och bråk. 24/7.
Det gäller att bryta den negativa spiralen, slår Samuelsson fast.
Även om socialtjänsten är en myndighet i sig, är Komet inte enkelriktat för föräldrar som haft kontakt med socialtjänsten innan.
‒Man inte behöver vara aktuell på socialtjänsten, utan det är för alla föräldrar i Vingåkers kommun om man upplever svårigheter med tjat och bråk i hemmet.
Man vänder sig till föräldrar som känner att de behöver göra en förändring i sin vardagssituation med barnen.
När man ansökt om att få vara med och fått klartecken inleds det med ett enskilt samtal med Henning Samuelsson för att få en första kontakt och med den också en trygghet inför första gruppmötet.
Samuelsson berättar att i de tidigare grupperna har det varit mycket skratt i igenkänningens tecken.
‒Jag upplever att föräldrarna varit nöjda och blivit mer avslappnade. Att det blivit mer glädje i föräldraskapet, i stället för att uppleva det som bara jobbigt.