Folktandvårdskliniken firade

Sveriges äldsta folktandvård firade 80-årsjubileum på fredagen. På plats fanns många tidigare medarbetare, bland annat snart 100-åriga Birgit Läckgren, som arbetat som tandsköterska i Vingåker i 34 år.

Snart 100-åriga Birgit Läckgren (till höger) började som tandsköterska i Vingåker 1946. Inger Jansson (till vänster) var en av de första profylaxsköterskorna på kliniken.

Snart 100-åriga Birgit Läckgren (till höger) började som tandsköterska i Vingåker 1946. Inger Jansson (till vänster) var en av de första profylaxsköterskorna på kliniken.

Foto:

Övrigt2017-05-12 20:30

Under jubileumsdagen fick alla patienter som besökte kliniken ta emot presenter i form av necessärer. På fredagens eftermiddag följde sedan firande för bland andra klinikens medarbetare, tidigare kollegor och representanter för Folktandvården Sörmland.

‒Det är omkring ett hundratal personer här, säger Peter Vrager, vd för Folktandvården Sörmland.

Sveriges första folktandvårdsklinik öppnade 1937, i en vanlig trerumslägenhet på Köpmangatan i Vingåker. En förklaring är att en av de stora pådrivarna för folktandvård på 30-talet, Arvid Bernhard Maunsbach, själv kom från Vingåkers kommun.

Snart följdes den av flera kliniker runtom i landet, och året därpå kom ett riksdagsbeslut om allmän folktandvård.

Ganska snart flyttade kliniken in i det gamla epidemisjukhuset. Hit kom Birgit Läckgren i maj 1946 och började arbeta som tandsköterska. Då var det bara en tandläkare här, men de blev ganska snart tre.

‒I början var barnen rädda för tandläkaren. Men sedan blev de ju kallade varje år, så de vande sig och det gick över, berättar hon.

När den nya vårdcentralen stod klar 1966 fick folktandvården flytta in i samma hus.

‒Då blev det ju lite mer moderniserat, säger Birgit Läckgren.

Ändå är steget stort till dagens klinik på Storgatan och den toppmoderna utrustning man har i dag.

‒Det är mycket mer finesser nu. Det skulle jag inte klara, säger hon.

Birgit gick i pension 1980 och arbetade dessförinnan som profylaxsköterska i några år.

Trots teknikutvecklingen är det ändå en annan skillnad som varit mer påtaglig sedan folktandvården hade sin vagga i Vingåker.

‒Patienternas tandstatus är den största skillnaden, säger Dan Antell, klinikchef.

Flourtanten kom redan på 60-talet, men den största förbättringen skedde efter tandvårdsreformen 1974.

‒År 1974 hade en 19-åring i snitt 17-18 lagningar. I dag ligger det på två, berättar Christer Stenvinkel, utvecklingschef på Folktandvården i Sörmland.

Även Birgit Läckgren minns att barnens tänder var sämre under de första åren.

‒Det var mycket mera karies i början. Men barnen har ju fått lära sig under hundra år hur de ska sköta sina tänder, säger hon.

Folktandvården Sörmland

Folktandvårdens första klinik öppnade i Vingåker 1937, med en tandläkare och en sköterska. I dag har Folktandvården Sörmland AB 21 kliniker och 483 medarbetare.

Källa: Folktandvården Sörmland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om