Gläntans behandlingshem är namnet på huset och verksamheten där vård av unga med drogberoende bedrivs. För att komma hit måste individen medverka av fri vilja. Här bedrivs ingen tvångsvård.
Den som är omhändertagen enligt LVU eller LVM kan själv välja att genomgå en behandling på Gläntan och då underkasta sig de regler som gäller. Missbrukas reglerna är det en tids karens som gäller innan man kan gå in igen och då är det start från ruta ett som gäller.
Verksamheten bedrivs i ett av de hus som tidigare var elevhem med grupprum i, det är bara en liten del av den tidigare skolans lokaler som har tagits i anspråk av Vårdförbundet Sörmland. På Vårnäs behandlingshem i Vingåker bedrivs en liknande verksamhet för vuxna. Här på Gläntan är det unga upp till 26 år som tas emot och metoden som används på bägge platserna är tolvstegsmodellen.
‒Vi har anpassat den efter unga. Behandlingen på vårnäs var lite för fyrkantig för unga och där finns ingen medicinering vilket vi har här. Personalen består inte heller enbart av före detta missbrukare utan det är en mix av kompetenser, berättar enhetschefen Anna Thor.
Katrineholms-Kuriren välkomnas att vara med på en grupp och en redovisning. Det är en öppen stämning i rummet som präglas av allvar och ärlighet i gruppen. Känslan man får är att ungdomarna vill ge sig själva en chans till en bättre framtid. Tolvstegsmodellen går ut på att man ska kunna se sig själv som den man är med fel, brister och fördelar för att få trygghet och detta är en bit på väg.
Ungdomarna är välkomna hit även efter en fullgjord behandling. De kanske aldrig har haft ett tryggt familjeliv men efter behandlingen kanske de ska ut till ett eget familjeliv. Vi känner att vår modell, där vi står kvar här även efter behandlingen är bra, menar Johni Karlsson behandlare.
Idag arbetar 10 personer på Gläntan och verksamheten förfogar även över ett antal vikarier. Det finns plats för tio vårdtagare.