08.47 Ledamöterna börjar anlända till sammanträdessalen. Mötet ska börja 09.00
09.12 Nu har mötet börjat. Ordföranden Kristina Jonsson konstaterar att det är en lång dagordning, och att det därför ser ut att bli ett långt sammanträde i dag. Innan förhandlingarna börjar ska Vingåkers nya kommunchef Marita Skog presentera sig för ledamöterna.
09.28 Nu är det upprop. Caroline Helmersson Olsson (S) tar i dag Camilla Anglemarks (S) plats. Martin Larsson (VTL) och Pernilla Hagberg (MP) är två av de ledamöter som inte deltar i dag.
09.35 I dag är det kommunstyrelsen som står i centrum under punkten "nämnd i fokus". Ledamöterna ska få information om kommunstyrelsens arbete av kommunchefen Marita Skog och ordföranden Jörgen Larsson (S).
09.57 Det första beslutsärendet i dag heter gemensam fastighetsförvaltning. Förslaget är att kommunen säljer sina fastigheter till de kommunala bolagen Vingåkershem och Vingåkers kommunfastigheter. Syftet är att få till en mer effektiv fastighetsförvaltning.
10.00 Till att börja med ska tjänstemännen Anders Edlund och Elin Höghielm informera om förslaget.
10.05 En förhoppning med den nya organisationen är att underhållet av fastigheterna ska bli bättre i bolagens regi. Underhållet riskerar att bli eftersatt när kommunen själv ansvarar för fastigheterna, enligt Anders Edlund.
10.14 Badhuset, Slottet och skolorna är exempel på bygnader som föreslås säljas till Vingåkers kommunfastigheter AB.
10.36 Ekonomen Elin Höghielm redogör för de ekonomiska transaktioner som ska till för att fastigheterna ska kunna säljas/överlåtas till bolagen. En konsekvens blir att kommunen inledningsvis får ökade kostnader för fastigheterna. Men på sikt ska den nya förvaltningen bli mer kostnadseffektiv. En annan följd av den nya organisationen är att det frigörs pengar till underhåll.
11.05 Nu har tjänstemännen redogjort för förslaget till gemensam fastighetsförvaltning. Fredrik Appelgren (VTL) frågar nu vad som händer med de investeringar, som kommunen planerat i vissa fastigheter. Det blir bolagen som tar över ansvaret för investeringarna, förklarar Vingåkhershems vd Lennart Dellerbring.
11.11 Roger Fredman (VTL) är inne på samma spår, han undrar vad som ska hända med investeringarna i badhuset, som behöver en standardhöjning, om fastigheten säljs till Vinågerks kommunfastigheter.
11.15 Viking Jonsson (S) tydliggör att bolaget inte kommer att göra något annat än vad hyresgästen kommunen vill. Investeringar kommer att påveka hyran för kommunen, helt enkelt.
11.29 Nu börjar den rent politiska debatten om den gemensamma fastighetsförvaltningen. Björn Andersson (M) argumenterar för att det blir effektivare med en samlad fastighetsförvaltning.
11.31 Kostnaderna blir också tydligare med en ny organisation, betonar Andersson.
11.33 Jörgen Larsson (S) betonar vikten av ett gott underhåll av fastigheterna. Han säger att han är glad över att det nu finns ett förslag till gemensam fastighetsförvaltning.
11.37 Äntligen! Säger Anneli Bengtsson (S) om förslaget. Liksom tidigare talare yrkar hon bifall till förslaget.
11.41 Roger Fredman (VTL) säger att även VTL stödjder förslaget.
11.45 Därmed är debatten avslutad och fullmäktige ska ta beslut. Ordföranden Kristina Jonsson (S) kallar detta beslut för ett av de störtsa i Vinågkers fullmäktige på mycket länge.
11.51 Fullmäktige har godkänt de olika delförslagen till beslut om den gemensamma fastighetsförvaltningen. Kommunfullmäktige är enigt i denna fråga
12.57 Nu har ledamöterna återkommit efter en lucnhpaus, och förhandlingarna återupptagits. Det är dags att ta sig an ärendet om nästa års budget och plan för de kommande tre åren. Till en början ska kommunekonomen Elin Höghielm fredogöra för budgetförslaget och dess bakgrund.
13.20 Då ska budgetdebatten börja. Varje parti ska nu få hålla ett anförande. Först ut är Jörgen Larsson (S)
13.24 Jörgen Larsson berömmer allianspartierna för samarbetet kring budgeten. Han säger att det är bra att det råder en samsyn kring den. Björn Andersson (M) konstaterar att det återigen "blev en snål budget" och att det är ett "gnetande varje år".
13.26 Björn Andersson säger också att han ser fram emot fortsatt samarbete, och understryker hur viktigt han tycker att det är att pariterna samtalar och kommer överens över blockgränserna.
13.27 Fredrik Appelgren (VTL) yrkar också bifall till budgetförslaget.
13.29 Gunnar Österberg (C) oroar sig över den vikande befolkningen i kommunen, och betonar att man måste värna företagen. Han yrkar samtidigt även han bifall till budgetförslaget.
13.30 Lennart Andersson (KD) talar sig också varm för samarbete.
13.32 Även Lennart Andersson ställer sig bakom förslaget till budget.
13.34 Även Kjell Rosén (MP) tillstyrker förslaget till beslut.
13.35 Åke Tholin (V) däremot har ett ändringsyrkande. Han anser att kommunstyrelsens ram ska minskas med 650 000 kronor och att dessa pengar ska föras över till barn- och utbildningsnämnden.
13.37 Margareta Karlsson (FP) framhåller att det är viktigt med långsiktig planering i kommunen - det ser inte ut som om eknomin kommer att bli bättre de närmaste åren, konstaterar hon. FP ställer sig bakom förslaget till budget från kommunstyrelsen.
13.40 Jan Bergström (SD) tar upp det ansträngda läget för socialnämnden. Han tar upp att det blir fler äldre dementa i kommunen, samt att kommunen väntas ta emot fler flyktingar framöver. Mot den bakgrunden ifrågasätter han planen för 2015 - läget är allt för osäkert, anser Bergström. Han tillstyrker däremot förslaget för budgeten nästa år och planen för 2014
13.43 Nu har alla partier sagt sitt, och Björn Andersson (M) på nytt begärt ordet. Andersson säger att alla nog är osäkra inför framtiden, men tycker att Jan Bergström borde komma med mer konkreta förslag. Andersson yrkar också avlsag på Åke Tholins yrkande. Kommunstyrelsen behöver pengarna, bland annat för kollektivtrafik, anser han.
13.45 Jörgen Larsson (S) yrkar också avlsag på Tholins yrkande. Han betonar att han välkomnar nya invånare i kommunen, och tror till skillnad från Jan Bergström inte att detta innebär något problem.
13.49 Bo Sävhammar (KD) konstaterar att det ekonomiska läget i framtiden är "oerhört skört". Pengar saknas bland annat till demensvården, och vad kommunen kan hoppas på är ett förändrat skatteutjämningssystem, säger han, Blir det inte någon positiv förändring där, då ligger Vinågkers kommun risigt till, undestryker Sävhammar.
13.52 Bo Sävhammar ställer sig bakom förslaget till budget, men gör ett extra yrkande vad gäller flerårsplanen. Han yrkar att det överskott som barn- och utbildningsnämnden väntas göra kommande år förs över till kommunstyrelsen och socialnämnden.
13.53 Stefan Westin (S) tror inte att det blir så mycket pengar över fårn barn- och utbildningsnämnden. Björn Andersson (M) är också skeptisk till Bo Sävhammars förslag att redan nu öronmärka pengar i flerårsplanen. Björn Andersson begär nu ajournering med anledning av Sävhammars yrkande. Sävhammar säger att socialnämnden kommer att ha stora ekonomiska åtaganden 2014 och 2015, och vidhåller därför sitt yrkande om att öronmärka pengar dit.
14.05 Anneli Bengtsson (S), socialnämndens ordförande, yrkar bifall till budgetförslaget. Hon yrkar också avslag på Bo Sävhammars förslag om att öronmärka pengar till socialnämnden för 2014 och 2015. Bengtsson konstaterar att socialnämnden alltid anser sig underfinansierad och har gått minus så länge hon har varit ordförande. Hon är ändå opitmistisk inför nästa år. Budgeten för 2013 ser enligt henne "ganska bra ut". Vad gäller 2014, så menar Bengtsson att pengar till demensvården behövs då, och att de pengarna "kommer att komma".
14.10 Bo Sävhammar drar nu tillbaka sitt yrkande. Han hade misstolkat siffrorna, säger han.
14.12 Robert Skoglund (S) riktar sig nu till Åke Tholin. Förutom en omfördelning av pengar mellan KS och BoU har Tholin föreslagit att det ska tas inträde även för barn på Slottet. Skoglund ifrågasätter detta, och tror inte att det skulle leda till några större intäkter.
14.14 Tholin är emot en föreslagen höjning av avgifter för badhuset. Han tycker att höjningen ska tas ut på slottet i stället - dit det kommer många besökare utifrån.
14.18 Nu är budgetdebatten avslutad. Nu är det tio minuters ajournering.
14.54 VTL, MP, FP och SD ställer sig också bakom Åke Tholins yrkanden. Övriga partier är överens om att godkänna förslaget från kommunstyrelsen. Därmed är budgeten och flerårsplanen klubbad.
14.56 En ändring av dagordningen har nu gjorts. Ärendet om IT-infrastrukturprogram har flyttats upp för att konsulten Erik Åkerlund ska hinna hålla sin dragning.
15.30 Utbyggnaden av fibernät är eftersatt i kommunen, visar redogörelsen. Endast 8 procent av befolkningen har tillgång till bredband via fiber.
15.31 Jörgen Larsson (S) betonar vikten av ett utbyggt bredband, och frågar sig hur Vänsterpartiet kan vilja ta pengar från kommunstyrelsen, pengar som kan användas till just denna typ av infrastruktursatsningar. Åke Tholin (V) svarar att det hade funnits pengar kvar även i hans budgetförslag.
15.35 Ett enigt fullmäktige har nu ställt sig bakom IT-infrastrukturprogrammet. Nästa punkt på dagordningen handlar om nya va-avgifter.
16.06 Nästa ärende handlar om att ge bidrag för renovering av Högsjö folkets hus. Förslaget är att bevilja 401 625 kronor i bidrag.
16.07 Fullmäktige är överens om att bevilja bidraget.
16.13 Nu är det dags att ta ställning till ett förslag om nya prislistor inom kostverksamheten. Förslaget innebär en höjning av priset på mat inom kommunen, och att socialnämnden ska få kompensation för detta.
16.14 Nu uppstår en debatt om det ska vara fritt fram för allmänheten att äta på skolorna. Björn Andersson (M) tycker inte att detta är något problem i ytterområdena, men menar att det är tveksamt i centralorten, eftersom det innebär konkurrens med det privata näringslivet. Fullmäktige ställer sig bakom förslaget om nya priser.
16.19 En ny taxa för färdtjänsten är vad fullmäktige nu ska ta ställning till. Fullmäktige är enigt om den nya taxan.
16.22 Nu diskuteras avgifter enligt alkohollagen. Förslaget handlar om att ta ut en avgift för tillsynen av dem som säljer folköl. Det handlar också om att höja avgiften för tillsyn av dem som har serveringstillstånd.
16.30 Nästa ärende handlar också om alkohol: "riktlinjer för alkoholservering samt försäljning av folköl"
16.42 Björn Andersson (M) tycker att det ska vara möjligt att servera alkohol på uteserveringar även efter klockan 22.00. De nya riktlinjerna ger utrymme för att bevilja sådant tillstånd.
16.44 Nästa ärende är ett förslag till nytt program för flyktingmottagande i Vingåkers kommun.
16.46 Anneli Bengtsson (S) säger att det behövs en ny plan, eftersom den nu gällande är gammal. I den nya planen klargörs var ansvaret för mottagandet ligger, säger Bengtsson.
17.00 Efter en liten paus är det nu dags att gå till beslut om planen för flyktingmottagandet. Margareta Karlsson (FP) har ett tilläggsyrkande. Hon tycker att kommunen ska ställa krav på att Migrationsverket är mer närvarande i Vingåker. Anneli Bengtsson (S) ställer sig bakom Karlssons tilläggsyrkande.
17.02 Hela fullmäktige har ställt sig bakom förslaget till plan med Margareta Karlssons tilläggsyrkande.
17.10 Nu ska fullmäktige besluta om ett tilläggsanslag till barn- och utbildningsnämnden. Pengarna behövs för ökad personaltäthet eftersom antalet inskrivna på fritidshem ökat. Förslaget är att nämndens ram för 2012 ökas med 400 000 kronor och att dessa pengar belastar kommunenes resultat för i år.
17.11 Kommunfullmäktige ställer sig bakom förslaget.
17.14 Nu går det undan. Socialnämnden har fått 500 000 i ökad investeringsbudget för införandet av ett nytt it-system. Fullmäktige har också godkänt nya riktlinjer för sponsring
17.19 Nästa ärende är en motion från Fredrik Appelgren (VTL) om att flytta fritidsgården i Vingåker till Vidåkersskolan. Förslaget till beslut från kommunstyrelsen är att en utredning om detta pågår, och att motionen därmed ska anses vara besvarad.
17.21 Appelgren anser att hans motion ska bifallas, eftersom han föreslår just en utredning. Björn Andersson (M) tror att utrednigen var påbörjad redan när motionen lämnades in.
17.25 Fullmäktige har beslutat att motionen ska anses vara besvarad.
17.26 Fredrik Appelgren har också skrivit nästa motion, som handlar om hastighetdsämpande åtgärder i Baggetorp. Förslaget till beslut är att motionen ska anses vara besvarad, eftersom det pågår en översyn av just detta. Fullmäktige beslutar enligt förslaget.
17.32 Nu har fullmäktige kommit till den sista punkten på dagordningen: valärenden. Till att börja med handlar det om Camilla Anglemarks (S) begäran om entledigande från samtliga politiska uppdrag, däribland som ledamot av fullmäktige.
17.34 Nu är det dags att välja en ny ordförande i kommunstyrelsen och nytt kommunalråd efter Camilla Anglemark. Caroline Helmersson Olsson (S) har tagit till orda, och hon konstaterar att det inte är något lätt uppdrag som ligger framför den nya ordföranden.
17.37 Helmersson Olsson slår också fast att det inte finns någon majoritet i fullmäktige, vilket kan vara en ytterligare komplikation. Samtidigt styr även Sveriges regering i minoritet, erinar Helmersson Olsson. Om man samarbetar, så ska det gå att styra Vingåkers kommun bra, anser hon.
17.39 Jörgen Larsson (S) är föreslagen som ny ordförande i kommunstyrelsen på 50 procent, och Anneli Bengtsson (S) som vice ordförande.
17.40 Fredrik Appelgren (VTL) frågar vad regelverket säger om att på detta sätt dela på kommunalrådsposten. Kristina Jonsson (S) läser högt ur reglementet, av vilket det framgår att det är möjligt att utse fler än ett kommunalråd.
17.42 Ett enhälligt fullmäktige har nu valt Jörgen Larsson till kommunstyrelsens ordförande och Anneli Bengtsson till 1 vice ordförande.
17.53 Helena Edrenius (S) har valts till ny ordinarie ledamot i kommunstylsen.
17.56 Jörgen Larsson har avsagt sig posten som ordförande i utvecklingsnämnden. Caroline Helmersson Olsson vill avvakta med att välja en ny ordförande. Utvecklingsnämndens ansvarsområde bör utredas först, anser hon.
18.01 Lars-Gunnar Karlsson (FP) har avsagt sig sin plats som ledamot i barn- och utbildningsnämnden. I hans ställe har Marianne Isaksson (V) valts. Lars-Gunnar Karlsson blir ersättare i nämnden i stället. Dessa två byter alltså plats med varandra.
18.04. Nu är mötet slut. Ordföranden Kristina Jonsson konstaterar att det gick bra och snabbt, och önskar ledamöterna god jul. Det blir inget mer fullmäktige i år. Vi från Kuriren tackar alla som följt oss och önskar en trevlig kväll!