Mäklaren Richard Eklund i Eskilstuna är övertygad om att drönarens position i fastighetsbranschen kommer att stärkas. Bilderna från nya vinklar har fått betydligt större genomslag än de traditionella. Men sedan i oktober har företagets drönare inte tagit en enda bild.
Högsta förvaltningsdomstolens utslag i höstas har ignorerats av flera andra aktörer. Många har valt att köra vidare i väntan på den förmodade lagändringen. För Richard Eklund var det dock inget alternativ.
‒Vår verksamhet är seriös och då är det olämpligt att flyga utan tillstånd.
Om någon vecka, när verksamheten väl väntas få grönt ljus igen ska flyguppdragen spetsas.
‒Man får en helt annan överblick när man fotar från en drönare, men det är ändå bara början. För tio år sen, på en mäklarkonferens, visades en film där man hade flugit över ett objekt. Det låg vid en sjö och man kom insvepande över bryggan, passerade ett kaffebord och vidare upp över skorstenen. "Det här är framtiden" sa man. Det var skitmäktigt, men filmen var fotad med en obemannad helikopter som hade fraktats till platsen på en släpkärra, berättar Richard Eklund.
Så framtiden lät vänta på sig. Den tekniska utvecklingen gick långsamt och priserna var höga.
‒I dag kan nästan alla hantera en drönare och priserna har sjunkit. Det handlar mer om intresse och vilja, och för vår del så kommer filmandet att utvecklas.
Richards son Hampus Eklund har hanterat firmans drönare sedan han tog studenten för två år sen. Han började utan förkunskaper och har lärt sig den hårda vägen. Med två kraschade drönare på sitt samvete vet Hampus Eklund att övning ger färdighet.
‒Jag hade aldrig flugit tidigare och visst kraschade jag några gånger i början. Drönarfotografering är här för att stanna för skillnaden mot att fota från marken är så stor.