Den 18 april mellan Katrineholm och Flen, 8 maj i Katrineholm och 5 juni i Skogstorp är bara några exempel på när obehöriga vistats på sörmländska järnvägsspår med långa förseningar som följd.
Senast i måndags stod tågtrafiken mellan Hälleforsnäs och Flen stilla i en timme när ett gäng fiskare ställde sig på järnvägsbron vid Norra Kungsgatan i Flen.
Trafikverket har ingen statistik över Sörmland, men sett till hela landet är utvecklingen tydlig – och negativ. Spårspring utgör den enskilt största förseningskällan när det gäller järnvägstrafiken och har de senaste åren ökat. En genomsnittlig dag 2016 stod svenska tåg stilla 6,7 timmar. Ett år senare hade den siffran ökat till 7,1. Ytterligare ett år senare till 8,2. Det är en ökning med 22,4 procent på två år.
Springet på spåren stoppar upp till 80 tåg varje dag. Det kostar dessutom järnvägsföretagen strax över 90 miljoner per år berättar Bengt Olsson, presschef på Trafikverket. För att få bukt på problematiken satsar Trafikverket stora pengar.
– De närmaste tre åren planerar vi åtgärder på 450 miljoner för att motverka spårspring, säger Bengt Olsson.
Bland de åtgärder Trafikverket jobbar med finns förstärkta stängsel som är svårare att klippa upp, mer kameraövervakning och höjda bötesbelopp för den som beträder spårområden från 1500 till 3000 kronor. Man testar även så kallade pyramidmattor – stora gummimattor med decimeterhöga pyramider som är svåra att ta sig över. Mattorna läggs ut i områden där det är vanligt att folk korsar spåren.
En anledning till att förseningarna blir så kraftiga till följd av spårspringet är att Trafikverket, sedan december 2013, skärpt kraven på trafikledningen när det gäller obehöriga på spåren. Tidigare körde tågen vidare, om än i kraftigt reducerad hastighet. Skärpningen innebär att tågen måste stanna.
– Det man inte fattar när man gör en sådan här grej är att man ställer tågtrafiken på ett sätt som gör att många far illa i andra änden, säger Bengt Olsson.
– Än så länge har vi inte lyckats vända trenden men det är ett långsiktigt projekt. Det går ju inte att inhägna hela Sveriges järnvägar.