Fler kvinnor än män har för lång nattfasta

Andelen kvinnor som riskerar undernäring på kommunens äldreboenden har ökat kraftigt sedan i våras. Nu ska orsakerna utredas.

Foto:

Övrigt2019-04-03 11:04

Cirka 21 procent av brukarna som bor i kommunens äldreboenden är underviktiga och borde få i sig mer mat och dryck. Det framgår av vård- och omsorgsförvaltningens senaste mätning av nattfastan inom omsorgen.

Den gjordes i höstas och slår sammantaget ändå fast en fortsatt positiv trend: arbetet med att korta nattfastetiderna är framgångsrikt.

Hösten 2018 hade 44 procent av de äldre på omsorgsboendena en nattfasta kortare än elva timmar, vilket är Socialstyrelsens rekommendation.

Vid motsvarande höstmätningar 2017 och 2016, var resultatet 39 procent – samtidigt som antalet brukare som deltog i undersökningen var fler. I höstas deltog 243 boende efter bortfall av framför allt personer med frivilligt lång nattfasta.

Resultatet av höstmätningen ligger inte långt från vårens siffror, då 46 procent hade en kortare fasta om natten än de elva timmarna. Det beskrevs då som ett slags rekord.

Ett av resultaten i höstens mätning är dock nedslående och beskrivs som anmärkningsvärt. 67 procent av kvinnorna i mätningen har en alltför lång nattfasta. I våras var motsvarande resultat 44 procent.

Samtidigt ligger andelen män i princip kvar på samma nivå i båda mätningarna.

Det görs nu ett analysarbete kring de möjliga orsakerna till ökningen bland kvinnor.

Med nattfasta avses den tid som går mellan kvällens sista måltid och morgonens första. Den har kontinuerligt mätts av den kommunala äldreomsorgen sedan 2009.

Att inte få i sig tillräckligt med energi och näring under längre tid kan orsaka undernäring, med bland annat försämrat immunförsvar, förtvinande muskler och depression som konsekvenser.

Sedan kommunen slog fast elva timmars nattfasta som mål har äldreomsorgen arbetat aktivt efter en strategi med fokus på samverkan mellan professioner, ledarskap, personalutbildning och täta uppföljningar av mätningarna. På boendena bedrivs ett arbete med målet att alla enheter ska kunna erbjuda förfrukost. Det har gjorts schemaförändringar med syfte att öka personaltätheten vid frukosttid.

Resultaten visar enligt förvaltningen att strävan mot elva timmars nattfasta är på rätt väg. Arbetssättet ska därför fortsätta.

Kort och lång fasta

106 brukare hade en kortare nattfasta än elva timmar och 137 en längre, enligt höstens mätning.

Den kortaste fastetiden var 2,15 timmar, den längsta 16,37. Medelvärdet var 11,15 timmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!