Lotta Finstorp (M) från Mellösa är ett väletablerat namn, både som politiker och i hästkretsar, som dressyrdomare och tidigare ordförande i Svenska ridsportförbundets dressyrkommitté.
‒Ridsport är en av mina stora grejer i livet och när jag läste er artikel om förslaget att förbjuda spiltor kände jag att det finns så många oklarheter och frågetecken.
Därför skrev Lotta Finstorp en interpellation, en officiell fråga, till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), det statsråd som har ansvar för förslaget på en ny djurskyddslag.
I sin fråga poängterar riksdagsledamoten ridsportens allt mer erkända betydelse för folkhälsan och hur landets ridskolor ger grogrund för allt från jämlikhet till framtida tävlingsframgångar.
Hon konstaterar vidare att många ridskolor redan lever under tuffa ekonomiska förhållanden och att många av dem är kommunägda. Ett förbud mot spiltor skulle tvinga fram omfattande och kostsamma ombyggnationer.
Lotta Finstorp menar att hon inte har något emot förslaget i sig, även om hon inte heller tror att ridskolehästar far illa av att bo i spiltor.
‒De är medarbetare man verkligen är rädd om och de sköts om på bästa sätt. Ridskolehästar står sällan och stirrar in i en vägg särskilt länge.
Lotta Finstorps frågor till landsbygdsministern handlar inte heller om själva förslaget, utan om finansieringen:
‒Om förslaget blir verklighet, avser statsrådet och regeringen att på något sätt kompensera Sveriges ridskolor ekonomiskt för den utökade kostnaden?
‒Avser statsrådet vidta några åtgärder för att underlätta för kommunerna som får dras med stora utgiftstillägg om lagen träder i kraft?
Frågorna kommer att debatteras och besvaras under en debatt i riksdagen, i dag, tisdag den 13 mars.
Tror du att staten kommer att skjuta till omställningspengar till ridskolorna?
‒Nej, det tror jag helt ärligt inte, säger Lotta Finstorp.
Därav hennes starka oro för ridskolornas väl och ve.
‒Kommunerna skulle behöva ta det inom befintlig budget och så stora pengar måste ställas mot kärnverksamhet. Vård, skola och omsorg.
Den omprioriteringen kommer aldrig att ens föreslås, menar Lotta Finstorp.
‒Det kommunalråd är nog inte fött som säger att "Nu drar vi ner elevpengen för att bygga boxar på ridskolan.". Det skulle inte bli så bra.
Lotta Finstorp ser i dagsläget alltså ingen lösning på finansieringsfrågan. Hon räknar egentligen inte heller med att landsbygdsministern har några färdiga svar på tisdag.
‒Jag ville ändå lyfta frågan, eftersom den engagerar och oroar så många. Det är så viktigt att den svenska ridskolan får fortsätta vara världsunik. Det handlar om friskvård, integration och tillgänglighet. Det får inte hämmas!