"Finns likheter med dagens Europa"

Situationen på 1930-talet, då nya Folkpartiet bildades, har stora likheter med dagens Europa i krisens tecken, där fascistiska rörelser än en gång rycker fram, menar journalisten Henrik Arnstad.

Fascistexperten Henrik Arnstad ser många likheter mellan dagens krisande Europa och 1930-talets oroliga tider där liberalismen alltid blir lidande till förmån för fascistiska rörelser.

Fascistexperten Henrik Arnstad ser många likheter mellan dagens krisande Europa och 1930-talets oroliga tider där liberalismen alltid blir lidande till förmån för fascistiska rörelser.

Foto: TT MAJA SUSLIN/

Övrigt2017-02-16 17:23

Henrik Arnstad är journalisten som för några år sedan slog igenom stort med boken "Älskade fascism" där han går igenom fascismens historia och ser vad den har för betydelse i dag. Han har varit tongivande i debatten om fascism och kallar även Sverigedemokraterna för fascister.

Enligt Arnstad föregicks fascismens genombrott i Europa av en kollaps i de liberala partierna.

– Liberalismen var extremt försvagad efter första världskriget, det rådde en splittring mellan socialliberaler och mer hårdföra liberaler, säger Henrik Arnstad.

Grundandet av Katrineholms-Kuriren skulle kunna sägas vara ett resultat av denna splittring.

– Svagheten i liberalismen bestod i att man inte stod upp mot fascismen. Istället fastnade man i ett tänk att vänstern och fascismen var lika goda kålsupare, men det fanns undantag, som tidningsmannen Torgny Segerstedt bland annat.

Men i Sverige såg det inte likadant ut som i övriga Europa, menar Arnstad. Här lyckades liberalismen trots allt överleva, även om den inte var särskilt stark under mellankrigstiden. Främst berodde det nog på att Sverige inte drabbats lika hårt av den ekonomiska krisen på 1930-talet.

Det var en påtagligt svag liberalism som stod mellan Högern och Bondeförbundet å ena sidan, och kraftfulla socialdemokratiska gestalter som Ernst Wigforss och Per Albin Hansson å andra sidan.

– Folkpartiets ledare Andersson i Rasjön märker man knappt av i annalerna, han var ganska blek. Men att liberalismen fanns kvar gjorde ändå mycket för demokratin i slutändan, säger Henrik Arnstad.

Finns det några likheter mellan dagens oroliga Europa och 1930-talets?

– Ja, det finns likheter med dagens Europa, men de ligger inte i första världskriget, utan i osäkerheten vad gäller identitet. Vem är jag egentligen och vilka är "vi"? De traditionella identiteterna med att man är arbetarklass, överklass eller liberal har förlorat sin betydelse i dag. Vi känner också igen det här vädjandet till något slags gammalt europeiskt mörker med blut und boden och sånt, att rasen är viktig för den nationella identiteten. Det här har visat sig komma upp till ytan gång på gång genom historien och där blir alltid liberalismen lidande, säger Henrik Arnstad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!