Fetare ungdomar oroar

Fetman ökar bland barn och unga i Sörmland. – En oroande trend, säger Monica Pärus, folkhälsoplanerare på landstinget. Och nu satsar landstinget på att göra en rejäl kartläggning för att se vad man kan göra för att bryta trenden.

Övrigt2014-06-19 09:50

Feta barn och unga utgör en hälsofara för sig själva. Diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, för tidigt förstörda ligament och leder är bara något vad de kan drabbas av.

Och fler feta innebär i sin tur ökade sjukvårdskostnader för landstingen.

När landstinget på onsdagen presenterade sin undersökning Liv och hälsa för unga, som man gjort i tio år, framkommer just att andelen överviktiga ökar.

På tio år har andelen feta pojkar ökat med fyra procentenheter till i dag 23 procent och två procentenheter för flickor till i dag tolv procent.

Undersökning har gjorts genom enkät bland närmare 10.000 sörmländska skolungdomar i årskurs fem, sju, nio, årskurs två i gymnasiet och särskolan. Eleverna har bland annat fått fylla i längd och vikt och utifrån det har landstingets folkhälsoenhet räknat ut BMI, kroppsmasseindex, och fått fram en bild av hur många som anses överviktiga och feta.

Översatt i siffror betyder det alltså att drygt 3.000 unga är överviktiga, feta, i Sörmland.

Sörmland utgör dock inget undantag jämfört med övriga landet, menar Monica Pärus. Men fetman ökar bland befolkningen i landet, enligt Folkhälsomyndighetens nationella undersökning. På tio år från elva procent till i dag 14.

Något behöver göras. Landstinget vill se ett gränsöverskridande arbete mellan länets kommuner och landstinget.

Så länge barnen är under fem år tillhör de landstinget, barnavårdscentralen. Men sedan tar kommunerna över, skolan.

Landstinget vill se en bättre samverkan mellan skolhälsovården och landstinget. I ett första skede har landstinget påbörjat ett arbete med att göra en kartläggning av unga med övervikt.

– Vi måste fånga upp barnen mycket tidigare, säger Helena Söderquist, chef för landstingets verksamhet- och ledningsstöd.

Lika oroande som fetman är den upplevda psykosociala hälsan. Resultatet i landstingets hälsoundersökning visar att i synnerhet flickor man mår allt sämre som ständig huvudvärk, sömnsvårigheter, värk i axlar och leder, nedstämdhet.

Men det finns också positiva trender som att användandet av tobak och alkohol fortsätter minska och att alkoholdebuten sker i genomsnitt vid 17 års ålder, mot 13-14 för tio år sedan.

Samma positiva utveckling gäller våld och kriminalitet. Färre har snattat eller slagit någon med flit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om