Fest i stan med himlens färger

Blå är färgen, men melankolisk blues är inte känslan när det än en gång ska bli Fest i stan. Förberedelserna som har pågått i veckor inkluderar allt från textilkonst till orkesterrepetitioner – och bakning.

Foto:

Övrigt2019-02-22 07:00

Åtta händer iförda blå plasthandskar samsas i en gryta i ganska exakt nio minuter. Händerna håller ner tyger i färgvätskan i grytan. Det är tyger vikta enligt konstens, eller snarare den japanska färgningstekniken shiboris, alla regler. När de nio minuterna har gått och tygerna vecklas ut träder fantastiska mönster fram omgivna av indigotoner. Shibori kan jämföras med batik, men där man i det sistnämnda knyter tyget viker man det i shibori till en kvadratisk bit. Sedan pressar man ihop tyget mellan träbitar och fäster ihop det med en tving. Det är denna som sedan sänks ner i grytan.

Indigo-veckan på Viadidakt Arbetsmarknad i Värmbol nyligen samlade alla grupper runt grytan; allt från second hand-butikens till snickeriets personal och språkgruppen, totalt ett 60-tal personer, har haft händerna i grytan. Dessutom samarbetar Kulturskolan med Viadidakt genom att läraren Marie Dahlqvist därifrån har deltagit i projektet.

– Alla är väldigt taggade att vara med och skapa, säger Ingrid Nyström, arbetsledare på Viadidakt textil som konstaterar att ingen kan misslyckas med färger och mönster:

– Inget kan bli fel. Allt är rätt!

Resultatet av arbetet med shibori kan ses den 2 mars, för då blir det Fest i stan, en världskonsert, i Tallåsaulan. Förberedelserna har pågått länge och på många platser; indigo-tygerna kommer att smycka kaféet, värdar kommer att bära dem som sjalar och när Fest i stan är över återbrukas tygerna i Viadidakts anda och blir till bland annat örngott som säljs i second hand-butiken. I bageriet intill textilgruppens lokaler och snickeriet har Orya Habib bakat hundratals afghanska morgonbröd och småkakor till evenemanget.

– Bröden äts ofta till frukost i Kabul, säger Orya Habib.

Elisabeth Ask som jobbar på Viadidakt Arbetsmarknad ser stort värde i Fest i stan och de förberedelser som görs.

– Det blir ett fönster ut mot samhället att göra saker tillsammans.

Detta fönster står vidöppet på Tallåsaulans scen den 2 mars. Den första Fest i stan rundade av Katrineholms 100-årsfirande strax före jul 2017 och blev en varm manifestation för det mångkulturella samhället Katrineholm.

Kulturskolans chef Lennart Ejeby berättar att det blir ett digert program: bland annat berättas en saga gemensamt av en svensk och en syrisk sagoberättare. Poeten Wafai Layla medverkar och musikläraren Fadi Kattini spelar till poesin. Det blir dans – eventuellt framförs bland annat det bejublade numret "Wakanda" ur Katrineholmsrevyn – Kulturskolans Mischmasch-orkester medverkar liksom en folkmusikgrupp och Världsmästarorkestern. Barn från Lyckliga gatorna ska också stå på scenen, och så ska det bli allsång på arabiska och långdans i foajén samt prova på med graffiti. Med mera.

– Det är viktigt att visa alla kulturer som finns här, och göra det tillsammans. Inte bara på samma scen, utan i samma musik, och ha roligt tillsammans, säger Lennart Ejeby.

Fest i stan

I Fest i stan i Tallåsaulan den 2 mars framträder bland andra Mischmaschorkestern, barn från Lyckliga gatorna, musiker, sångare, poeter, dansare och revyartister från Syrien, Somalia, Sverige, med flera länder. Fest i stan arrangeras av Katrineholms kulturskola, Ungkulturhuset Perrongen, Lyckliga gatorna, Viadidakt, Musikens hus och Studiefrämjandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!