Fem gepardungar födda i Parken Zoo

Parken Zoo i Eskilstuna har fått nytillskott i gepardfamiljen. Inte mindre än fem ystra gepardungar lattjar för närvarande runt inne i djurparken.‒Det är precis som med de flesta små ungar, fullt ös. Sedan är det som om kontakten dras ur och de slocknar, säger rovdjursskötaren Marlene Windahl.

Foto: Zoo Parken

Övrigt2017-11-08 16:15

Det är treåriga gepardhonan Moja som fått tillökning. Ungarna, som föddes i september, är nu tio veckor gamla. Deras ankomst var lite av en överraskning.

‒Det är helt fantastiskt. Vi visste inte att honan var dräktig, men såg ju efter ett tag att hon började bli lite rundare, säger Marlene Windahl, rovdjursskötare på Parken Zoo.

Det är första gången gepardungar föds i djurparken i Eskilstuna.

‒De är precis som små kattungar. De busar och brottas och leker med sin mammas svans, säger Marlene Windahl.

Ungarna får mest vara ifred med sin mamma som enligt djurskötarna hanterar sin föräldraroll med den äran.

‒Vi har sett att ungarna diar som de ska och mamman tar hand om dem jättebra. Så vi kontrollerar dem i bland men låter dem annars sköta sig själva.

Pappan till kullen avlivades strax innan ungarna kom till världen.

‒Tyvärr togs han bort strax innan på grund av ålderdom. Vi var ganska förvånade över att han blev pappa eftersom han var så till åren, men han var en väldigt lugn och snäll individ, säger Marlene Windahl.

Nu finns det tre vuxna geparder kvar på Parken Zoo. Förutom den nyblivna gepardmodern bor hennes två systrar i parken.

Än så länge håller sig ungarna inomhus med sin mor. Men när de växt till sig en aning är tanken att de ska kunna gå ut och in som de övriga geparderna.

‒Det är lite för kallt nu men när de blir större ska de också kunna vara ute. De har hittills bara bekantat sig med de andra geparderna genom ett galler.

Gepardungar föds med en gråaktig man på ryggen. Det extra ragget försvinner när de blir lite äldre.

‒De har den här pälsen över ryggen för att de ska likna en honungsgrävling som är en ilsken och aggressiv krabat. På så vis ska de få vara ifred för andra rovdjur när de är små och mamman lämnar dem ensamma när hon är ute på jakt, berättar Marlene Windahl.

De livliga och stundom väldigt sömniga gepardungarna, tre honor och två hanar, har redan fått namn på swahili som vittnar om deras afrikanska ursprung. Honorna kallas Haraka (snabb), Kasi (hastighet) och Doa (fläck) medan hanarna har fått namnen Chomo (prick) och Sikio (öron).

Minst ett och ett halvt år stannar de hos gepardmodern i Eskilstuna. Därefter kan de flyttas till någon annan djurpark – eller bli kvar.

‒De är verkligen så söta och fina. Och mamman är supercool och ligger och chillar bland alla ungar, konstaterar Marlene Windahl.

Gepard

Geparden (Acinonyx jubatus) klassas som sårbar och utrotningshotad och Parken Zoos geparder ingår i det europeiska bevarandeprogrammet EEP. Arten minskar i antal i det vilda, bland annat på grund av jakt och miljöförstöring. Enligt Parken Zoo finns det omkring 6 700 individer kvar i ett 20-tal länder. 370 av dem bor i djurparker runt om i världen.

Geparden tillhör kattdjuren och är känd för sin förmåga att springa snabbt. På korta avstånd kan den komma upp i hastigheter på strax över hundra kilometer i timmen. Djuret kan accelerera upp till topphastigheten på tre sekunder, vilket är betydligt snabbare än de flesta sportbilar.

I det vilda jagar den mest på dagen och enligt djurparken tror man att gepardens svarta sträck under ögonen, tårlinjen, har utvecklats just därför då de absorberar delar av solens ljus och minskar de bländande effekterna, lite som gepardens egna solglasögon.

Geparden är med en kroppslängd på 110–145 centimeter (plus drygt 65 centimeter svans) och en vikt på 35–65 kilo betydligt mindre än tigern och lejonet.

Geparden finns i dag framför allt i södra och östra Afrika, men små populationer finns även i Västafrika och i Iran.

Källa: Parken Zoo och TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!