Fem enkla tips – så spar du energi i vinter

Det går inte längre att förneka – det är mitten av november och det blir kallare för varje dag som går. Men med enkla medel kan du hålla elkostnaden nere.

Foto:

Övrigt2018-11-15 21:00

– Om man bor i villa kan man förstås göra mer än om bor i flerfamiljshus. Men alla kan göra något och det handlar inte alltid om stora investeringar utan att göra små skillnader i vardagen, säger Helena Holm, handläggare för energieffektivisering på Energimyndigheten och ger några exempel på åtgärder som alla kan göra oavsett hur man bor:

Släcka lampan när man lämnar ett rum, tvätta med en fylld tvättmaskin, diska i diskmaskin (om man har en), ha snålspolande duschmunstycke, se över hur ofta och hur länge vi duschar och ta hjälp av energimärkning.

För dem som bor i eget hus finns också andra tips inför vintern.

– Börja med att se över fönster och dörrar, där kan det tränga in mycket kall luft. Naturligtvis ska man inte täppa igen alla hål i hus med självdragsventilation. Men det ska inte heller vara kallt och dragigt.

1) Draperi

Helenas första tips är att sätta upp ett draperi innanför ytterdörren. Då får man ett skönare inomhusklimat och slipper golvdraget i hallen. En extradörr är ännu bättre men kräver mer jobb.

– Det behöver inte vara ett tjockt tyg utan huvudsaken är att man har något än inget alls för dörren.

2) Belysning

– Energisnåla och effektiva LED-lampor finns numera i alla möjliga prislägen och användningsområden. Många har säkert redan skaffat LED-lampor men inte alla och inte överallt. LED-lampor använder en tiondel så mycket energi jämfört med den gamla glödlampan.

Helena menar att lampor inte bara är viktiga för att spara energi. Bra belysning betyder också mycket för trivseln.

– Det är jätteviktigt att man har ett bra ljus. Ta hjälp av informationen på förpackningen och välj rätt lumen beroende på vad lampan ska användas till. Färgtemperaturen visas i Kelvin och förkortas K. Ju lägre siffra desto varmare och rödaktigare sken, 2 500– 2700 K är varmt sken.

3) Sänk inomhustemperaturen

– En grad minskar energianvändningen med fem procent. Det är beräknat på ett gammalt hus som förbrukar cirka 15000 kWh per år. I nya hus går det inte att spara lika mycket. Det handlar inte om att man ska dra ned temperaturen så att man fryser utan är ett tips till dem som har onödigt varmt hemma.

4) Energimärkning

– Ta hjälp av energimärkningen när du köper nytt, den finns på allt från vitvaror till uppvärmning. Kyl och frys är mycket viktiga att välja energisnåla eftersom de står på dygnet runt året runt. Andra maskiner som tv, tvättmaskin och kaffebryggare kan vi själva påverka genom våra vanor - hur ofta och hur länge vi använder dem och genom att använda dem så smart som möjligt.

5) Tvätta i lägre temperatur

– Om man har en lätt smutsad tvätt och kan sänka från 60 grader till 40 grader halveras nästan energianvändningen. Nya tvättmaskiner har dessutom en märkning, en pil, som visar det program som är mest energisnålt.

Tipsen ovan kan göras utan stora investeringar men om köket eller badrummet ska byggas om, då bör man ha koll på vilka produkter som ska installeras.

– Läs noga på energimärkningen så att du väljer den energisnålaste. Alla produkter är inte bra. Och när man vill spara på varmvatten gäller det att välja smarta kranar och duschmunstycken.

För den som planerar att köpa nytt uppvärmningssystem finns kommunal energi- och klimatrådgivning i nästan alla kommuner.

– Det är dessutom gratis och de ger opartiska, oberoende råd för dem som vill se över sin energianvändning. Det är en service som redan är betald via skattsedeln. De kan förstås även hjälpa till med annan energirådgivning än uppvärmning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om