Fartfyllt och folkfullt

Natur, kulturarv och tusentals besökare präglade firandet vid Julita gård.

Från vänster. Emy Sohlström och Flora Krantz i Tornedalsdräkter och Elsa Svedberg och Lydia Eklöf i Julitadräkter.

Från vänster. Emy Sohlström och Flora Krantz i Tornedalsdräkter och Elsa Svedberg och Lydia Eklöf i Julitadräkter.

Foto: Krantz Martin

Övrigt2017-05-03 15:30

– Det dröjde inte länge innan parkeringarna vid gården var slut. Vi fick lov att öppna upp gärdet mitt emot gården, och det strömmar fortfarande in bilar, säger en av parkeringsvakterna som står längs med väg 214 under den tidiga fredagseftermiddagen.

Midsommarfirandet vid Julita Gård är en återkommande succé, som likt många andra firanden bjuder på en blominklädd stång, dans, klassisk svensk midsommarmusik och försäljning. Det unika med firandet på gården tycks vara kombinationen av natur, de historiska byggandena, kulturarvet och att uppslutningen är så stor. Drygt 4000 personer kom till gården på fredagen och fältet runt midsommarstången var fullspäckat när dansen drog i gång efter att stången burits till musik och sedan rests.

Solveig och Lars Karlsson var två av dem som bar stången från caféet till festfältet.

– Ja, i dag har vi ändå gjort lite nytta och hjälpt till, berättar Solveig Karlsson.

Paret firade inte bara midsommaren på Julita gård utan också smaragdbröllop, det vill säga 55-årig bröllopsdag. Iklädda folkdräkter från Österåker står de tillsammans med dottern Stina Andersson och vännen Anita Karlsson, i Julitadräkt.

Dansen är utan tvekan den mest populära programpunkten och den leddes av Doriz Zsiga.

– Jag ledde dansen för åttonde året i rad här på Julita. Det bästa är den positiva responsen, folk är så taggade och vill verkligen dansa och sjunga. Sånglekarna försvinner allt mer och jag känner att folk har ett behov av det, så på midsommarfirandet blir det alltid extra kul, berättar folkdanspedagogen.

Ingvar Anderssons orkester musicerade till dansen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om