Färsk kyckling pekas ut som smittorsak

– Det är frustrerande när de vet om det, men att det inte görs något åt det, säger smittskyddsläkaren Helena Hervius Askling.

Övrigt2017-03-01 19:05

– Konsumenterna har nog inte blivit sämre på att hantera kyckling. Jag tror att det blivit vanligare med smittad kyckling och att det beror på att rutinerna vid slakt och hantering av köttet ändrats. Problemet är att man inte har tagit det på allvar. På Island hände något liknande och där frös man då ner all färsk kyckling. Då dör en del av bakterierna, säger Helena Hervius Askling är smittskyddsläkare på landstinget Sörmland.

Under onsdagen publicerades en artikel om att Jordbruksverket försökte mörka en smittkälla, när det skulle skickas ut ett pressmeddelande om det pågående utbrottet av campolybacter. En bakterie som kan ge svår tarmsjukdom. Men uttalandet ”allt talar för att det är färsk svensk kyckling” sagt av statsepidemiologen Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten, togs bort.

Förra året registrerades 6900 fall i Sverige och i Sörmland känns trenden igen. Här registrerades 309 fall 2016 och merparten av dem, 214 stycken, ska ha smittats i Sverige. Där har det skett ett skifte. Förr hade de flesta som insjuknade blivit smittade utomlands – nu har de flesta smittats i Sverige.

Känner du dig trygg med maten du äter? Den frågan ställde vi på SN till några Nyköpingsbor, och så här svarade de:

[bild nr="2"] [bild nr="3"] [bild nr="4"] [bild nr="5"]

Helena Hervius Askling anser att de ansvariga myndigheterna på det nationella planet, Folkhälsomyndigheten, Jordbruksverket och Livsmedelsverket, agerat för långsamt.

– Det är frustrerande när de vet om det, men att det inte görs något åt det. Jag tycker att det går för långsamt. Vi har vetat om ökningen och har länge sett att antalet fall ökar, men inte sett åtgärder från myndigheterna, säger hon.

Hur tycker du att man ska agera nu?

– Jag är smittskyddsläkare och det är egentligen inte mitt bord, men man måste vidta nationella åtgärder för att smittat kött inte säljs. Jag är förvånad av att det här inte har fått större uppmärksamhet. Vid andra typer av smittor har det fått betydligt större medialt genomslag fast det varit färre som blivit smittade. Här handlar det om flera tusen fall.

Anmälda fall av campylobacter i Sörmland

2014: 233 varav 118 som blivit smittade i Sverige.

2015: 254 varav 148 smittade i Sverige.

2016: 309 varav 214 smittade i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om