Men då gick Hannele Sari taket. Hon undrar varför hon ska ”bestraffas” för att hon vill ha ett färre antal sophämtningar. I stället för att som i dag ha sophämtning var 14:e dag vill Hannele ändra detta till var fjärde vecka.
– Måste ju vara bättre för miljön, eller hur? säger Hannele.
Hannele Sari, som jobbar på förskolan Norrgården i Katrineholm, berättar vidare att man i hushållet endast lyckas skrapa ihop cirka en plastpåse med sopor i veckan.
– Och det är ju inte värt besväret för en stor sopbil att åka ut till oss och hämta ett stort sopkärl med två kassar skramlande på botten var 14:e dag. Vi sorterar och bränner det lilla som blir, tidningar och reklam går till pappersåtervinning, liksom kartonger. Batterier och lampor och dylikt kör vi till tippen själva.
– De 750 kronorna vi debiterar är en administrativ timmesavgift, säger miljöchefen Lennart Axelsson i Katrineholm. Om en kommuninvånare ansöker om att bli befriad från något, måste ett beslut fattas någonstans. Det är det som kostar.
Men det kan väl inte krävas mycket till arbete för att stryka ett stopp på en sophämtningsrunda?
– Som sagt, det är den administrativa behandlingen som kostar. Betalar inte den enskilde, skulle det gå ut över hela skattekollektivet. Förresten kommer Hannele att tjäna in den här avgiften på 1,5 år.