Fågelinfluensan konstaterad bland höns i Trosa

Tre hönor i en hobbybesättning av sju dog nästan samtidigt. Efter obduktion konstaterades att de var smittade i fågelinfluensa.

Övrigt2017-02-06 11:05

De smittade hönorna var del i en liten grupp fåglar som hölls på Öbolandet i Trosa. De tre dog nästan samtidigt och skickades till obduktion. Övriga fyra avlivades.

Eftersom alla fåglar i besättningen är döda tror länsveterinären inte att risken för spridning är stor.

Men det handlar om samma fågelinfluensa, H5N8, som har hittats bland fåglar i Skåne och på andra håll i Europa. Just den här formen av fågelinfluensa smittar inte till människor.

Alla som har höns eller andra fåglar bör hålla dem inne eller inhägnade under tak, säger länsveterinär Ann Jaconelli, och påminner om att skyddsnivå 2 gäller för hela Sverige.

‒Det är viktigt att inte släppa ut sina fåglar i det fria, säger hon.

‒Om det är öppet uppåt kan vilda fåglar få kontakt. Och man ska definitivt inte fodra och ge sina fåglar vatten utomhus.

Smittan sprider sig via fågelträck och om det faller ner i vatten eller mat som andra fåglar får i sig blir de smittade.

Om flera fåglar i en besättning dör samtidigt, som i Trosa, rekommenderar Ann Jaconelli andra fågelhållare att kontakta Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och skicka döda fåglar till obduktion.

Den som är orolig eller har frågor kan höra av sig till länsstyrelsen eller SVA. Alla som har fåglar uppmanas också att meddela det till länsstyrelsen om de inte redan finns med i registret som upprättades 2006 då Sverige drabbades av ett stort utbrott av fågelinfluensa.

‒Har man frågor kan man alltid ringa till länsstyrelsen. När vi hade fågelinfluensa förra gången bad vi folk komma in med sina uppgifter. Är man inte är med i registret kan man anmäla sig till oss. Det är bra just vid såna här tillfällen när vi skickar ut information, säger Ann Jaconelli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om