Facklig protest mot drogtester

Allt fler företag drogtestar sina anställda. Få har invändningar mot tester vid nyanställning eller vid misstankar om missbruk. Men de slumpvisa drogtesterna är fortfarande kontroversiella.

Övrigt2017-01-24 07:00

‒Vi har varit emot dem ända från början. Det är integritetskränkande. Vad jag gör på jobbet är en sak, vad jag gör på min fritid är något annat, säger Mikael Henriksson, vice ordförande i IF Metall.

Volvo i Eskilstuna gör inga slumpvisa drogtester. Det är ett beslut som i så fall ska fattas centralt, säger HR-chefen Elisabet Glanzelius Sundvall. SKF Mekan i Katrineholm började med slumpvisa tester för ett år sedan.

‒Det är proaktivt. Man vet aldrig vem som kommer att testas, det kan vara jag, säger VD Leif Birch Jensen.

SSAB har gjort stickprovstestester sedan 2009. Både IF Metall och Unionen sa nej och har inte ändrat sin grundinställning.

‒Ingen ska vara påverkad på jobbet. Men vad gäller om man har rökt cannabis på semester i Holland för flera veckor sedan? Där är det ju lagligt, säger Mikael Henriksson.

Unionens ordförande Patrick Sjöholm påpekar att det inte finns stöd i lagen för att göra slumpmässiga drogtester men har en viss acceptans för stickprov på vissa områden.

‒Om man till exempel kör omkring med flytande stål kan det vara befogat. Där har vi inte haft några stora invändningar.

Men Patrick Sjöholm tror att det finns en risk att arbetskamrater och chefer blundar för tecken på missbruk hos en kollega om företaget gör slumpmässiga drogtester.

‒Det är svårt att ta tag i. Man kanske hoppas att personen åker dit i en kontroll i stället för att göra något själv. Då blir det ju en försämring.

Bland medlemmarna var åsikterna delade när testerna infördes för åtta år sedan. Så är det fortfarande, säger Patrick Sjöholm.

‒Många tycker att det är jättebra medan andra tycker att det är kränkande. Det är blandat. Vi var inte rabiat emot när det infördes men tyckte att nackdelarna övervägde.

SSAB avslöjar inga siffror men enligt alkohol- och drogsamordnare Maria Lantz har drogtesterna gett önskad effekt. Hon säger att det handlar om de anställdas säkerhet.

‒Vi förebygger missbruk genom slumpen. Genom åren har vi sett att färre och färre testar positivt.

SSAB anlitar ett fristående företag för drogtestprogrammet och ska inte ha insyn i vilka som plockas ut för test. En person kan testas flera gånger medan andra aldrig drogtestas.

‒Alla vet om att vi har tester och jag upplever inte att det finns något motstånd, säger Maria Lantz.

I somras begärde SSAB en breddning av analyserna.

‒Vi har en grundpanel men anpassar testerna utifrån vad som är modernt. Under sommaren hade vi en drive mot spice.

Anställda som testas positivt för narkotika kan få sparken.

‒ Det är olagligt att använda droger i Sverige. Det spelar ingen roll om du rest runt hela jorden och använt narkotika någon annanstans. Vi tar inte de diskussionerna, alla är ansvariga för vad de stoppar i sig, säger Maria Lantz.

Så testas personalen

Testtjänsten utförs av externa företag. Uttagningen till drogtest sker slumpmässigt, vanligtvis utifrån anställningsnummer. Testet analyseras anonymt vid ett ackrediterat laboratorium. Medarbetaren får ingen återkoppling om testet är rent. Annars blir det en utredning för att kontrollera om det finns naturliga förklaringar innan företaget informeras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!