Som Kuriren har berättat tidigare gick att läsa att ett enigt arbetsutskott för Västra Sörmlands räddningstjänst (VSR) ställer sig bakom förslaget att halvera deltidsstyrkan i Vingåker. Stämningen är rejält upprörd på brandstationen i Vingåker efter den föreslagna organisationsförändringen.
‒Det här försämrar våra möjligheterna att hjälpa till drastiskt. Folk förstår inte vad det här kommer att innebära. Vi har ingen möjlighet att påverka besluten och politikerna har ingen aning om vad de fattar beslut om. De borde komma ut och fråga oss. Räddningstjänsten i Vingåker monteras ner steg för steg, säger Tonny Adrelius, deltidsbrandman i Vingåker och lokal fackföreträdare för Brandmännens riksförbund.
Han var med under ett samverkansmöte i tisdags där förslaget till omorganisation diskuterades.
‒Jag frågade direkt vad förslaget skulle kosta, men det hade de inte räknat på, säger han.
I februari sade tio deltidsbrandmän i Vingåker upp sig i protest mot det nya kollektivavtalet som vållat massuppsägningar bland deltidare över hela Sverige.
‒Att grundutbilda en deltidare kostar 180 000 kronor och de kommer att behöva sex stycken till en ny deltidsstyrka i Katrineholm. Nu tappar VSR både kompetens och arbetslivserfarenhet. Det här handlar om hierarki och boxtänkande.
Lösningen med en anslutande styrka från Katrineholm ger han inte mycket för.
‒Att regelmässigt skicka folk från Katrineholm är vansinnigt. Ska de vara framme på tio minuter får de köra i 170 km/h. Då utsätter man både sig själv och andra för onödiga risker och det blir en tidsfråga innan det smäller.
Magnus Sjöholm är central ombudsman på Brandmännens riksförbund. Han säger att det självklart måste göras en risk- och konsekvensanalys om man tänker göra en neddragning.
‒Det här är en försämring för de som bor i Vingåker. Många brandmän uppger att de förlorar pengar på det centrala avtalet och har därför sagt upp sig. Brandmännens Riksförbund vill betona att massuppsägningar är inget som förbundet ställer sig bakom. Räddningstjänstens svar på det är att omorganisera och sänka ambitionen och det här förslaget kommer att bli dyrare. Deltidsbrandmän är den mest kostnadseffektiva lösningen och de gör otrolig nytta.
Även Sjöholm flaggar för risken med att halvera styrkan och att Vingåkersstyrkan inte kan rökdyka förrän förstärkning från Katrineholm ansluter.
‒Det är en stor förändring eftersom de första minuterna är jätteviktiga. Brinner det och man behöver gå in och hämta ut någon måste man invänta styrkan från Katrineholm. Det kan ta 20 minuter och det är en evinnerlig tid. Politikerna kanske tror att det här funkar. Ofta är det så att de inte hinner sätta sig in i detaljer utan förlitar sig helt på tjänstemännen.
Enligt Magnus Sjöholm är den centrala frågan om riskbilden har förändrats.
‒Riskbilden är grunden för hur man organiserar sig. Nu blir Vingåkersborna försökskaniner. Mångas första kontakt med räddningstjänsten är när de behöver hjälp och då har politikerna skurit ner förmågan att rökdyka i Vingåker. Det är som att säga att om man inte har krockat med bilen på tio år behöver man ingen försäkring, säger han.