Radio Sörmland var först med att berätta att facket vill att flera ska få prova på att jobba 35 timmars arbetsvecka.
‒De anställda säger att de har blivit mer strukturerade och effektiva och arbetet mer lustfyllt, säger Henning Samuelsson, facklig företrädare för Akademikerförbundet i Vingåker, till Radio Sörmland.
Projektet inleddes för ett år sedan. Tolv socialsekreterare har 35 timmar arbetsvecka men lön för 100-procentig arbetstid. Syftet med projektet är att de anställda som arbetar med barn och unga skulle få mer tid till återhämtning, minskad stress och bättre arbetsmiljö.
Resultatet av projektet är positivt, hittills. Trots det är det, enligt socialchef Dag Wallströmer, inte aktuellt att låta fler anställda gå ner i arbetstid med bibehållen lön.
Dag Wallströmer har full förståelse för fackets synpunkt att man vill jobba mindre.
‒Det är vi fler som vill göra, så det är inget konstigt med det, säger han.
‒Men det är inte aktuellt just nu. Sedan kan det ju bli aktuellt. Men just nu är vi mitt inne i en försöksverksamhet på två år. Det vore tokigt att föregripa det. En av arbetsgivarens drivkraft i det hela har ju också varit att göra vissa arbetsuppgifter mer attraktiva. Och om alla får gå ner i tid så försvinner den speciella förmånen för de uppgifterna och då försvinner den riktade attraktionskraften, säger Dag Wallströmer.
Han säger att diskussionen med facket har förts i mycket god samtalston.
Dag Wallströmer konstatera att omvärlden och förhållande ändras hela tiden. Då låg fokus på att hjälpa ensamkommande flyktingbarn. I fjol ökade i stället antalet orosanmälningar med en tredjedel.
‒Det som är lite unikt för oss är att vi inte har gått in och ersatt tiden som försvunnit. Det har funkat ändå. Vi har inte sett över tid att det har varit svårt att hinna med eller att fler varit sjukskrivna. Men man måste jobba mer effektivt de timmar man är på jobbet, säger han.