‒Utan att veta exakt hur de slutgiltiga detaljerna blir kring fördelningen av pengarna är det glädjande att kommunen valt att lyssna på Lärarförbundet, säger Bo Sundahl, ordförande i Katrineholm.
Han menar att kommunens satsning ligger i linje med regeringens syften i samband med Lärarlönelyftet förra året, nämligen att kommunerna ska ta ett eget ansvar för höjda löner vid sidan av de statliga bidragen.
‒Det skickar också rätt signaler om att utbildning är viktigt och ska löna sig, säger Bo Sundahl.
Lärarförbundet organiserar även icke behöriga lärare, men Sundahl menar alltså att det är rätt väg att gå att satsa extra lönepengar på de personer som har slutfört sina utbildningar.
Bo Sundahl menar också att kommunen måste fortsätta arbeta med arbetsmiljöfrågor för att stå sig i konkurrensen framöver.
‒Lön är en av de viktigaste sakerna, och har ett högt symbolvärde, men arbetet på golvet på måste också fungera. Det handlar om allt från storleken på barngrupper och arbetsbelastning till hot och våld, säger Bo Sundahl.
Även Vårdförbundet och Sveriges arbetsterapeuter välkomnar lönesatsningen.
‒Jag tycker att det är väldigt bra att man har lyssnat på oss. Nu kan kommunen konkurrera med landstinget och även närliggande kommuner som redan har de här lönerna i dag, säger Yvonne Byström, kommunanställd distriktssköterska och förtroendevald på Vårdförbundet i Katrineholm.
‒Det är klart att vi är tycker det är bra med höjda löner. Vi har eftergymnasial utbildning som vill ska löna sig och vi har precis som sjuksköterskorna stora rekryteringsproblem. Det är brist i våra yrken, säger Carina Granholm som jobbar på vård- och omsorgsförvaltningen och är fackligt engagerad i Sveriges arbetsterapeuter.