Få åtgärder mot krögare under förra året

Alkoholinspektörernas tillsyner under förra året ledde till åtgärder mot fem av de krögare som har tillstånd att servera alkohol. Men ingen av dem fick sitt tillstånd indraget på grund av misskötsel.

Katrineholms alkoholinspektörer vidtog under förra året åtgärder mot fem krögare som inte följt alkohollagen. Men ingen av dem fick sitt tillstånd indraget.

Katrineholms alkoholinspektörer vidtog under förra året åtgärder mot fem krögare som inte följt alkohollagen. Men ingen av dem fick sitt tillstånd indraget.

Foto: TT Magnus Hjalmarson Neideman / SvD /

Övrigt2017-02-16 20:00

Under förra året gjorde Katrineholms alkoholinspektörer tillsyn vid 14 tillfällen. Tillsynen ledde till åtgärder mot fem krögare. Det visar en sammanställning som inspektörerna själva gjort över sin verksamhet under 2016.

Det är socialnämnden som beslutar om tillstånd och också om åtgärder mot krögare som inte följer alkohollagen, men det är inspektörerna som sköter tillsyn av verksamheterna, skriver protokoll och också lämnar beslutsunderlag till politikerna.

Om ett serveringsställe brister när det gäller att följa alkohollagen kan de få en erinran, som är ett mildare påpekande. Om de inte rättar till bristerna kan de få en varning. Vid upprepade varningar kan de få sitt serveringstillstånd återkallat.

‒ Vid riktigt grova överträdelser krävs inte ens en varning för att bli av med tillståndet, förklarar Linda Fager, en av två alkoholinspektörer i Katrineholm.

Under förra året var det ingen verksamhet som fick sitt tillstånd indraget på grund av misskötsel. Men två verksamheter fick tillståndet återkallat på grund av ägarbyte. Tre aktörer tilldelades en erinran. Hos två av dem fanns brister av ekonomisk karaktär, och i ett fall handlade det om bristande ordning. Två serveringsställen fick varningar, båda på grund av att de inte skött sin ekonomi.

De nuvarande alkoholinspektörerna i Katrineholm tillträdde i september förra året och vill därför inte göra någon summerande reflektion av året som helhet.

‒Det var lite av ett mellanår. Och man får ha i åtanke att det under stor del av året inte fanns någon ordinarie inspektör, säger Linda Fager.

Ann-Louise Gjuse är tillsynsansvarig i alkohol- och tobaksfrågor vid länsstyrelsen i Södermanlands län och granskar hur kommunerna sköter sin alkoholtillsyn.

‒Rent generellt i länet är det ganska få beslut om sanktioner som fattas. Men om det beror på att krögarna sköter sig bra, eller om kommunerna gör för lite tillsyn, det går inte att säga. Men det är en sak som vi på länsstyrelsen frågar oss, säger hon.

När det gäller krögarna har hon svårt att säga något specifikt om hur Katrineholm står sig jämfört med andra kommuner.

‒Min generella uppfattning är att de flesta krögare är seriösa och vill göra rätt. Det kostar mycket att få ett tillstånd och de förlorar för mycket om de blir av med det. Och det verkar inte vara värre i Katrineholm än någon annanstans, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!