De värsta skogsbränderna i modern historia rasar i Mellansverige och trots rekordtorka och rekordvarm juli väntas ytterligare hetta i Sörmland i veckan. Normalt sett brukar det sägas att enskilda väderhändelser inte kan kopplas till de pågående klimatförändringarna. Men är torkan, hettan och bränderna bara en tillfällighet, eller är det en följd av de klimatförändringar som forskarna har varnat för i många år?
Både Pär Holmgren och Martin Hedberg konstaterar att det tveklöst är ett uttryck för klimatförändringar vi ser just nu.
– Det här hade inte hänt om vi inte hade förändrat klimatet, säger Martin Hedberg på Swedish Weather and Climate Centre, och som tidigare sågs i tv-rutan som meteorolog.
Sannolikheten för att extremvärme är mer än hundra gånger större i dag än i mitten av förra seklet, förklarar han.
– Jag är inte förvånad över värmen, men det är väldigt oroande.
Pär Holmgren, naturskadespecialist på Länsförsäkringar, även han tidigare känd som tv-meteorolog, är inte heller förvånad över den rekordvarma sommaren.
– Omfattningen av skogsbränderna är jag förskräckt över att vi ser redan nu. Däremot är jag förvånad över att den extrema värmen inte har inträffat här tidigare. Sverige är ett av få länder i Europa som inte har drabbats, så det var bara en tidsfråga.
Hur väl förberedda är vi på extremväder?
– Många länsstyrelser har bra planer, men jag tror att gemene man inte riktigt har förstått allvaret.
Att klimatet har förändrats betyder inte att nästa sommar blir lika varm.
– Det kan bli som förra sommaren. Många tror att den var kall, men statistiskt meteorologiskt var det en jättenormal sommar här, medan det var stora temperaturöverskott i Syd- och Centraleuropa, säger Pär Holmgren.
Men om några år kan det vara dags igen och enligt Martin Hedberg måste vi förbereda oss på mer extremt väder.
– Vi kan inte basera vår beredskap för extremväder på det som har varit utan måste titta på vad som kommer att hända i framtiden. Klimatet förändras och nu får man ta höjd för det.