I hela Sverige finns just nu 18 000 personer som är anställda i så kallade extratjänster för långtidsarbetslösa och nyanlända. 14 500 av dessa arbetar inom det kommunala. Det visar nya siffror från Arbetsförmedlingen som rapporteras av nyhetsbyrån Siren.
I Katrineholm finns totalt 78 extratjänster och i Vingåker är antalet 20 just nu.
Vid årsskiftet stoppar Arbetsförmedlingen alla nya beslut om extratjänster. Dels för att det ekonomiska utrymmet blir mindre framöver, på grund av den nya statsbudgeten, och dels på grund av det osäkra läget i regeringsfrågan. Beslut om nya extratjänster kan tas fram till årsskiftet, och de som redan fått en sådan tjänst får behålla den.
– Vi ska inte avbryta de tjänster som pågår, säger Katarina Enqvist-Bolin, chef för Arbetsförmedlingen i Katrineholm, Vingåker och Flen.
– De som är ute nu behöver inte oroa sig, de har sin tid kvar.
Det som inte är minskat är emellertid stödet till program för personer med funktionsvariationer. Enligt Katarina Enqvist-Bolin ska det till och med finnas ett litet tillskott för den gruppen.
– Vi måste nu gå in i varselförberedelser, även när det gäller personal på Arbetsförmedlingen, säger hon. Men en framtida regering kan ju göra andra prioriteringar i sin budget, så vi vet ingenting säkert just nu.
Totalt i Sverige minskar anslaget för arbetsmarknadspolitiska program och insatser (vilket inte bara innebär extratjänsterna) med 2,6 miljarder 2019, berättar Katarina Enqvist-Bolin.
De flesta extratjänster i Katrineholm och Vingåker finns i kommunal vård, skola och omsorg, men även inom landstinget