Socialnämnden är den nämnd inom kommunen som dras med de största kostnaderna. Inför 2017 budgeterades det att nämnden skulle hamna på ett underskott på 33 miljoner kronor när året summeras.
Nämnden har begärt mer pengar från kommunstyrelsen, medel som kommunstyrelsen nu har beviljat.
‒Det de äskat om är för projekt de vill köra igång, till exempel fler fältassistenter. Tanken är att kunna gå in och göra insatser idag när vi har den ekonomin och att det ger bra effekter i framtiden, säger kommunstyrelsens ordförande Jan-Erik Larsson (S).
Totalt rör det sig om 6,5 miljoner i tre år, pengar som tas ur kommunstyrelsens ”särskilda statsbidrag med anledning av flyktingsituationen”.
‒Hela budgeten bygger på prognoser, de har vissa kostnader idag som man räknar med finns kvar hela året. Gör man rätt saker kan man få ner kostnaderna men som prognosen ser ut nu blir det väldigt stora kostnader. Om vi får det vi anser oss ha rätt till av Migrationsverket efter vårt arbete med flyktingsituationen blir inte underskottet så här stort men vi är tvungna att ta höjd för att vi inte får in allt vi sökt ersättning för, säger Larsson som uppskattar att ersättningskravet är nära 59 miljoner.
2015 redovisade socialnämnden ett budgetunderskott på 13,5 miljoner. Årsredovisningen för 2016 är inte klar ännu, men vid budgetuppföljningen i maj förra året pekade prognosen för helåret på ett minusresultat på 26 miljoner. Det stora underskottet handlar till största del om kostnader för insatser inom individ- och familjeomsorgen.