– Det går söderut, eller till länder i Baltikum, Polen, Ungern, Bulgarien. Det är den stora baksidan av Schengen. Godset som tillgrips här förs ofta ut ur landet, säger hon.
Malin Bentzer berättar att de personer som hittills har gripits för sådana här stölder har kommit från Rumänien, Polen och Litauen. Men att utreda de här brotten, där de kriminella kommer från andra länder än Sverige är mycket svårt och komplicerat av olika skäl, berättar hon.
Ett skäl är att tullen inte alls har samma koll på varor som lämnar Sverige, som varor som kommer in.
– Tullen har bara två procents koll på utgående gods, säger Malin Bentzer.
Stöldgods ingår normalt inte i tullens uppdrag. Tullens fokus ligger på smuggelgods främst med koll på husdjur, narkotika, vapen och sprit, säger Malin Bentzer.
Det är bara om polisen ger tullen i uppdrag vi ett specifikt tillfälle, att till exempel kontrollera ett fordon som man misstänker fraktar stöldgods - som tullen kan göra en kontroll. Finner tullen misstänkt stöldgods krävs det att polisen tillkallas för att man ska kunna ingripa.
Ett annat problem när det gäller stölder på byggarbetsplatser, är att platserna är mycket svåra att spårsäkra. Oftast är det väldigt många aktörer i gång på ett bygge, det är inte inhägnat och är oftast juridiskt svårt att knyta någon som har vistats där - till ett brott. Även om man hittar en cigarettfimp på platsen och kan spåra den till en speciell person, bevisar det inte att cigarettfimpens ägare är en tjuv. I alla fall inte om fimpen hittas utomhus där andra människor haft rätt att vistas, förklarar Malin Bentzer.
Polisen försöker dock att utreda den här typen av stöldbrott, men i konkurrens med andra allvarliga brott, hamnar de längre ner på prioritetslistan.
– De här brotten hamnar alltid på plats två, tre eller fyra jämfört med andra grova brott. Andra grova brott slukar alla resurser, säger Malin Bentzer.
Malin Bentzer säger ändå att det finns en hel del som såväl drabbade brottsoffer som allmänheten kan göra.
Hon uppmanar folk som ser främmande bilar eller människor på udda tider vid platser där de inte jobbar eller bor - att kontakta polisen.
– Ring polisen. Skriv in tips. Gärningsmännen rör sig ofta obehindrat. Det finns alltid någon som har sett eller hört något. Allmänhetens ögon är jättevärdefulla, betonar Malin Bentzer.
Hon säger att människor givetvis inte ska känna att de måste ingripa om de misstänker något brottsligt. Men det finns mycket var och en kan göra ändå.
– Om man till exempel ser en okänd bil på en villagata är det aldrig förbjudet att fråga "Hej! Vem söker du?" De här tjuvarna är ofta mycket störningskänsliga. Och de är väldigt fräcka. Vi är inte vana vid den fräckheten här, säger Malin Bentzer.