Hon skriver att hon kommer att bränna byggnader om korset i den svenska flaggan tas bort. Blir Löfven omvald, säger hon att hon flyttar till månen för att undkomma regeringen – och araberna. Hon kommenterar från sitt privata Facebook-konto, men skyltar med anställningen på äldreboendet i sin profil. När hon i december skriver att hon är trött på dessa parasiter och att Sveriges alternativ till utvisning borde vara ett skott i pannan, reagerar några privatpersoner och tar kontakt med serviceboendet på Facebook.
– Vi såg inlägget om de rasistiska kommentarerna. Vi visste inte vem det var och att hon jobbade hos oss, men vi har haft många nya så man känner inte alla. Vi var helt chockade när vi fick informationen, säger en anonym anställd vid äldreboendet.
Till en början plockade äldreboendet bort kommentarerna med kritiken om att en anställd uttryckt sig rasistiskt, men privatpersonerna gav inte upp utan fortsatte att kommentera.
– Vi ville inte låta någon rasism finnas i vårt flöde och de citerade hennes grova inlägg, men sen insåg vi att de trodde att vi försökte tysta ned det så då svarade vi i stället, säger Josefin Sandqvist, verksamhetschef för särskilda boenden i kommunen.
Enligt henne ska den person som skrivit inläggen ha varit en timvikarie som av andra skäl slutade i juli 2017. Men de rasistiska Facebook-inläggen sträcker sig tillbaka till 2015 och vem som helst kan läsa dem.
Josefin Sandqvist berättar att de blivit mer noggranna i rekryteringsprocessen och att de numera begär utdrag ur belastningsregistret när de anställer. Däremot tittar de inte på individers Facebook-sidor eller andra sociala medier.
– Men vi har nolltolerans mot rasism. Det går emot vår värdegrund och våra brukare skulle aldrig känna sig trygga med sådana anställda. Vi pratar ju värderingar på arbetsinterjvun, men det går att hålla saker hemligt för oss, säger Josefin Sandqvist.
Trots att personen varit öppen med sina åsikter på facebook sedan 2015 fick hon jobba som timvikarie.
– Det är svårt att kolla upp någon utan att inkräkta för mycket på privatlivet. Man har också stor rättighet i och med yttrandefriheten. Men vi får ta en diskussion om hur vi ska göra i framtiden, säger Josefin Sandqvist.